"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο χαμένος πόλεμος

Tης Διονυσιας Βοριδη

(...) Εχουν περάσει κοντά σχεδόν δέκα ημέρες από τη χριστουγεννιάτικη απόπειρα ανατίναξης του αεροσκάφους των Delta Airlines από νεαρό Νιγηριανό που είχε κρύψει τα εκρηκτικά στα εσώρουχά του. Τώρα, πληθώρα νέων μέτρων ασφάλειας έρχονται να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε το αεροπλάνο. Αφού είδαμε όλες τις θωρακίσεις των υπηρεσιών πολιτικής αεροπορίας και τα φιλόδοξα σχέδια του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας να καταρρέουν σαν πύργοι πάνω στην άμμο και αφού παρήλθε η αρχική περίοδος σύγχυσης οι ΗΠΑ και άλλα κράτη όπως η Βρετανία ανακοίνωσαν σειρά νέων μέτρων ασφάλειας.

Ηδη, τα περισσότερα μεγάλα αεροδρόμια του κόσμου συζητούν ή έχουν αποφασίσει την επαναφορά των ειδικών σαρωτών σώματος στα σημεία ελέγχου ασφάλειας. Οι υπεύθυνοι στα σημεία ελέγχου θα μπορούν να μας «βλέπουν» χωρίς φύλλο συκής, όπως μας γέννησε η μαμά μας, διασφαλίζοντας -αν και πολλοί το αμφισβητούν- ότι δεν έχουμε κρύψει στο σώμα μας εκρηκτικές ύλες.

Πριν από μερικούς μήνες η Ε.Ε. είχε κρίνει ότι η εγκατάσταση αυτών ακριβώς των σαρωτών παραβίαζε το δικαίωμα προστασίας του ιδιωτικού μας βίου και καταρράκωνε την προσωπική μας αξιοπρέπεια. Ταυτόχρονα η Ε.Ε. έκρινε ότι δημιουργούνται πλείστα όσα ερωτήματα σχετικά με τη φύλαξη των προσωπικών δεδομένων που συλλέγονταν, την ενδεχόμενη κακόβουλη χρήση τους όσο και για το ποιος θα μπορεί να μας βλέπει γυμνούς. Η εξαναγκαστική αποκάλυψή μας στα μάτια ενός αγνώστου σίγουρα είναι μία εμπειρία ταπεινωτική, εξευτελιστική. Επιπλέον, η αμερικανική υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε χθες ότι οι έλεγχοι στις πτήσεις προς ΗΠΑ θα ενταθούν. Θα είναι, ωστόσο, πιο εντατικοί για επιβάτες με συγκεκριμένες υπηκοότητες. Ο τόπος που γεννιέσαι, δηλαδή, είναι αυτός που σε καθιστά ύποπτο.

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας εξελίσσεται σε συντριπτική ήττα για τις αξίες του δυτικού κόσμου και οι επιβάτες απλώς καλούνται να πληρώσουν πρώτοι το τίμημα.
Μπορεί σε αυτή την τελευταία απόπειρα, να μη χύθηκε ούτε μία σταγόνα αίμα, αλλά οι τρομοκράτες νίκησαν. Νίκησαν επειδή σήμερα απογυμνωθήκαμε -χωρίς τη βοήθεια σκάνερ- από το δικαίωμά μας στην αξιοπρέπεια, επειδή βλέπουμε στο πρόσωπο των διπλανών μας «υπόπτους» με μοναδικό στοιχείο τον τόπο όπου γεννήθηκαν, επειδή τους θεωρούμε εν δυνάμει ενόχους έως ότου αποδειχθούν αθώοι και γιατί κάθε ημέρα ο φόβος μας μεγαλώνει.
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: