"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μέτρα Πλατινί για οικονομική αναμόρφωση του ποδοσφαίρου


Οι ομάδες που ξοδεύουν περισσότερα από τα έσοδά τους θα αποκλείονται από το Τσάμπιονς Λιγκ

(...) Ο Μισέλ Πλατινί, πρόεδρος της UΕFΑ, εισήγαγε κανονισμούς που έχουν στόχο τη χαλιναγώγηση των δαπανών των μεγαλυτέρων και πλουσιοτέρων ευρωπαϊκών συλλόγων, όπως ο περιορισμός των δαπανών και των εξόδων σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά των εσόδων. Αυτοί οι κανονισμοί, που ονομάστηκαν και «οικονομικό φερ πλέι» θα τεθούν σε ισχύ το 2012. Είναι, δε, τόσο αυστηροί που προβλέπουν ότι σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι ομάδες ξοδεύουν περισσότερα από τα έσοδά τους θα αποκλείονται από το Champions League. Το σκεπτικό των κανονισμών αυτών είναι να μην υπερδανείζονται οι ποδοσφαιρικές ομάδες στο συνεχές «κυνήγι» της επιτυχίας. (...)

Αν και η αποδοχή των μέτρων από την Τσέλσι υπήρξε καλοδεχούμενη από τον Πλατινί, ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Γαλλίας αντιμετωπίζει μεγάλες αντιδράσεις από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες, οι οποίες εκτός από πολύ δυνατές είναι και πλούσιες, καθώς πρόσφατες μελέτες αναλυτών ανεβάζουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 4,36 δισ. ευρώ.

Παρ΄ όλα αυτά η ίδια μελέτη για τις 10+1 κορυφαίες ομάδες δείχνει ότι στο τέλος της περιόδου 2007-2008 είχαν έλλειμμα 184 εκατ. ευρώ. Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τον καταξιωμένο οικονομολόγο του ποδοσφαίρου Χοσέ Μαρία Γκάι ντε Λιέμπενα, ότι οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης βυθίζονται όλο και περισσότερο στα χρέη, ενώ από την άλλη πλευρά τα περιουσιακά τους στοιχεία είναι υπερτιμημένα.

Η οικονομία του ποδοσφαίρου δεν αποτελεί εξαίρεση των κανόνων της οικονομίας. Ετσι αν μια μεγάλη χορηγία ή τηλεοπτική συμφωνία σταματήσει, τότε οι ομάδες θα βουλιάξουν. Σύμφωνα με τον κ. Γκάι ντε Λιέμπενα, ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα βραχυπρόθεσμα χρέη, ειδικά στην περίπτωση που ξεπερνούν τα λειτουργικά έσοδα, τα οποία στην περίπτωση των έντεκα μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών ομάδων δεν υπερβαίνουν τα 1,67 δισ. ευρώ.


πηγη ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: