"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο «από μηχανής θεός» έφυγε από την Ελλάδα μαζί με το δωδεκάθεο

Του Κ. Σ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Papanikolaou.konstantinos@gmail.com

Ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όπως και το ενδεχόμενο της προσφυγής της στο διεθνές νομισματικό ταμείο.
«Χρέος μας, τόνισε, είναι να μην επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποδιοπομπαίος τράγος. Κι αυτό είναι εθνική επιταγή».
Την ώρα όμως που έκανε αυτές τις δηλώσεις, το ΔΝΤ ήταν εγκατεστημένο στο υπουργείο Οικονομίας και ήλεγχε τις κυβερνητικές αποφάσεις!

Η εκπρόσωπός του Χ. Αλμούνια δήλωνε ότι είναι αυτονόητο πως μια χώρα-μέλος που παρέχει ψευδή στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι Moody’s δημοσιοποιούσαν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με «αργό θάνατο», αφού ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο του πλούτου που παράγεται θα πρέπει να καταβάλλεται στους πιστωτές εξωτερικού χρέους που θα αυξάνεται.

Ανάλυση της Deutsche Bank ανέφερε ότι μία από τις κρίσιμες ερωτήσεις που θα τεθούν στον πρόεδρο Ζ. Τρισέ θα είναι «εάν και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσε να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα να αποχωρήσει οικειοθελώς από την ευρωζώνη».

Και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, του κ. Τρισέ, σε επίσημη έκθεσή της, εξέφραζε αντιδράσεις για το κυβερνητικό νομοσχέδιο «ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς και τη ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών». Όπως αναφέρει τα κυβερνητικά μέτρα ενδεχομένως να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά και υπάρχει πιθανότητα αντί να ενισχύσουν τη ροή του χρήματος να την εμποδίσουν.

Όλα αυτά μέσα σε μία μόνον ημέρα. Την ημέρα της επίσημης συμπλήρωσης των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης, για τις οποίες ο πρωθυπουργός βλέπει θετικό ισοζύγιο.

Άραγε, ξέρει ο Γ. Α. Παπανδρέου κάτι που όλοι οι άλλοι αγνοούν ή εφαρμόζει το αξίωμα «η ελπίδα γεννήθηκε χάρη των απελπισμένων»;
Όπως και να έχει το πράγμα, η ουσία παραμένει μία και κρίσιμη.

Αν η Ελλάδα βρίσκεται στην εντατική με απαισιόδοξες προβλέψεις, οι στενοί συγγενείς, δηλαδή οι πολίτες, πρέπει να μάθουν ακριβώς το πρόβλημα και οι υπεύθυνοι ηγέτες να μην αντιδρούν με τον αδιέξοδο λαϊκισμό των συγγενών, που επιδίδονται σε ύβρεις κατά των γιατρών, δυσκολεύοντας το συντονισμό της προσπάθειας σωτηρίας του ετοιμοθάνατου.

Το να ξέρουμε ότι δεν υπάρχει θεσμικός τρόπος αποβολής μας από την ευρωζώνη δεν αρκεί για να εφησυχάζουμε. Ο «από μηχανής θεός» έφυγε από την Ελλάδα μαζί με το δωδεκάθε
ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: