"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Εκατό ημέρες στον αστερισμό του «είπα - ξείπα»

Της Μαριλης Mαργωμενου

Πέμπτη βράδυ, δέκα ημέρες πριν. Η νύχτα πέφτει στο Μαξίμου και στη Βουλή, μια τροπολογία καμουφλαρισμένη σαν σοσιαλιστής–κομάντο έχει τρυπώσει μες στη φυλλωσιά του νομοσχεδίου για την προστασία των δασών.
Στα δημοσιογραφικά γραφεία, το σούσουρο εξαπλώνεται: τα τσιγάρα, τα ποτά και οι γονικές παροχές θα οδηγήσουν σε ξενύχτι τους δημοσιογράφους. Μέχρι το επόμενο πρωί που ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ θ’ ανατείλει: η καμουφλαρισμένη τροπολογία θα κατατεθεί και άλλη μια παρτίδα του νέου σοσιαλιστικού παιγνίου «είπα - ξείπα» θα έχει ολοκληρωθεί.

Συνεχείς εκπλήξεις
Τι κι αν αναπολούν οι δημοσιογράφοι εκείνη την πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές που ο Γ. Παπανδρέου έλεγε πως «καταργούνται οι τροπολογίες της νύχτας»; Τι κι αν ο Χρ. Παπουτσής ξεσπαθώνει ωρυόμενος «οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχθούν άλλη άσχετη τροπολογία»; Το «είπα - ξείπα» είναι το δημοφιλέστερο σοσιαλιστικό παιχνίδι ήδη απ’ τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης. Θα θυμάστε άλλωστε την πρώτη παρτίδα, με την απόσυρση της απόσυρσης...

Στο πλαίσιο της τακτικής «kinder - έκπληξη», ο Γ. Παπακωνσταντίνου απεφάνθη μετεκλογικά πως «η απόσυρση δεν έχει περιβαλλοντικό νόημα». Κι έτσι, ένα τσούρμο οδηγών που τα αυτοκίνητά τους είχαν ήδη μετατραπεί σε λαμαρίνες άρχισαν κι εκείνοι να νιώθουν κάπως ανόητοι, αφού βρέθηκαν να κυνηγούν βεβαιώσεις ων ουκ έστιν αριθμός, για να πάρουν τα χίλια ευρώ που τους υποσχέθηκαν. Εκ των υστέρων, βέβαια, φάνηκε πως αυτοί ήταν οι τυχεροί της υπόθεσης. Διότι υπήρχαν και οι άλλοι: εκείνοι που δεν πρόλαβαν την απόσυρση. Το δικό τους μικρό μαρτύριο ξεκίνησε με το που εμφανίστηκαν οι πίνακες με τα νέα τέλη κυκλοφορίας. Οι πύλες του γηπέδου όπου θα ελάμβανε χώρα η επόμενη παρτίδα του «είπα - ξείπα», είχαν μόλις ανοίξει.

Οι δυστυχείς ιδιοκτήτες Ι.Χ. που έμειναν με το κλειδί στο χέρι σύντομα ανακάλυψαν πως, με τα νέα τέλη, το σαραβαλάκι τους χρωστάει περί τα 500 ευρώ στο κρατικό ταμείο! Αγνωστον αν έχει σαραβαλάκι ο Φ. Πετσάλνικος. Αυτό, πάντως, θα εξηγούσε την απελπισμένη του κραυγή προς το κυβερνητικό επιτελείο: «κράτησες το χαράτσι κι έκοψες το κίνητρο!».

Οσο για τις λοιπές κραυγές, αυτές υποκατέστησαν τα κάλαντα στις εφορίες της χώρας: εκεί, ένα τσούρμο με πινακίδες στα χέρια πέρασε τις γιορτές μπρος στο γκισέ, χορεύοντας στον ρυθμό του «τέλη, τέλη, τέλη, κι άδικε ντουνιά». Αυτά μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, που ο πρωθυπουργός στο αμερικάνικο στυλ των «new years resolutions», έστειλε μια γλυκιά σκέψη στα απανταχού σαραβαλάκια. «Το σύστημα θα αλλάξει το 2011, αλλά θα δούμε τι θα γίνει για το 2010», είπε.
Οσο απρόσμενα μπαίνει ο Αη Βασίλης απ’ την καμινάδα, βγήκε και το «ξείπα» για τα τέλη απ’ τα χείλη του πρωθυπουργού. Αλλο αν η πρωθυπουργική φράση ομοίαζε κάπως με χρησμό, κι έτσι άφησε περιθώρια στους κακεντρεχέστερους των φορολογουμένων να θυμηθούν το... ανταλλακτικό σύστημα που είχε εγκαινιάσει η Τ. Μπιρμπίλη. Η οποία είχε προτείνει στους κεραυνόπληκτους της απόσυρσης αντί για καινούργιο αυτοκίνητο να πάρουν... κάρτες απεριορίστων διαδρομών για να πηγαίνουν με το τραμ στο Φάληρο και με το λεωφορείο στην Ακαδημίας.

Αλλόκοτα μαθηματικά
Γιατί, ως γνωστόν, ανάμεσα στο «είπα» και στο «ξείπα» είθισται να μεσολαβούν μοναδικές σκηνές σουρεαλισμού. Θυμηθείτε τι συνέβη μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού για την αξιοκρατική επιλογή γραμματέων και περιφερειαρχών, πριν διαπιστώσουμε τελικώς πως όλοι οι εκλεκτοί είναι... περίεργα πράσινοι.
Ή τις σκηνές σουρεαλισμού που κατέγραψαν οι κάμερες πριν αποσυρθεί η τροπολογία για τα τσιγάρα και τις γονικές παροχές: ο πρόεδρος των περιπτερούχων να εξηγεί με μιαν αλλόκοτη μαθηματική θεωρία πώς τα τσιγάρα θα φτάσουν τα 5,40 ευρώ, η Β. Παπανδρέου να λέει πως «οι περιφερειάρχες που βάλατε δεν ξέρουν τι σημαίνει ΕΣΠΑ!» και ο Γ. Παπακωνσταντίνου να υποκύπτει τελικά στη γοητεία του «ξείπα» με τη μνημειώδη ατάκα «ε, δεν νομοθετώ και σαράντα πέντε χρόνια! Δεν ήξερα τη διαδικασία, με συμβούλευσαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες!».

Και καθώς οι «υπηρεσιακοί παράγοντες» εμφανίζονται ως σοσιαλιστικά δαιμόνια που απεργάζονται την καταστροφή του υπουργού, η τροπολογία αποσύρεται και μετατρέπεται σε... ΠροΠο-λογία: ουδείς μπορεί να ξέρει τι θα περιλαμβάνει μέχρι την έναρξη της επόμενης παρτίδας του «είπα - ξείπα».
Κατόπιν αυτού, ποιος μπορεί να ψέξει τους κυβερνώντες που τους έχει συνεπάρει το συναρπαστικό αυτό παιχνίδι; Στο κάτω κάτω, κι ο μικρός Πέτρος, μέχρι τη μέρα που είχε εκείνη την ατυχή συνάντηση με τον λύκο, έβρισκε το «είπα - ξείπα» εξαιρετικά διασκεδαστικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: