"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Προς πολίτας της Ελλάδος


ΑΡΘΡΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
Του Κώστα Γεωργουσόπουλου


Μερικοί θυμήθηκαν και έτρεξαν και βρήκαν την επιστολή που έστειλε τον Ιανουάριο του 1822 στον Κοραή ο πρόεδρος της Αϊτής Ιωάννης Βόγερ (Μπογιέ).


Δεν ξέρουν άραγε πως η επιστολή αυτή υπάρχει στα εγχειρίδια Ιστορίας του Λυκείου; Εκτός αν κάποιοι δάσκαλοι και μαθητές την προσπερνούν, όπως κάθε μη παπαγαλιστέο ντοκουμέντο.


Τέλος πάντων. Για άλλο σήμερα θα μιλήσω.

Πώς δεν αγανάκτησαν οι μεταμοντέρνοι μεταδομιστές ιστοριολογούντες και κοινωνιολογούντες, που ακολουθώντας τα αμήχανα νέα ρεύματα της αλλοδαπής (ως μη ξενόφοβοιμαϊμούδες, μεταπράτες, νεροκουβαλητές) δογματίζουν (ναι, επιμόνως και χωρίς αμφιβολίες δογματίζουν) πως η Ιστορία είναι κατασκευή, αφήγηση, παραμύθι.

Πώς δεν αγανάκτησαν που οι εκπρόσωποι ενός λαού όπως της Αϊτής που επαναστάτησε 20 χρόνια πριν από τους Έλληνες και με σημαία τα ιδεώδη της Γαλλικής Επανάστασης εγκαθίδρυσε την πρώτη δημοκρατία με αμιγώς μαύρη κυβέρνηση. Η Αϊτή, η φτωχή αλλά δημοκρατική χώρα. Πώς, λέω, δεν εξανέστησαν που ο μαύρος ηγέτης τους αναφέρεται ήδη το 1822 σε Έλληνες, έθνος, Μαραθώνα, Λεωνίδα, Σαλαμίνα, Μιλτιάδη!


Πώς δεν αναρωτήθηκαν ποιος παραμυθάς τους κατασκεύασε αυτή την ψευδαίσθηση και τσαμπουνάνε για έθνος, ενδόξους προγόνους των Ελλήνων.

Μπας και ο Λαφαγέτ ή ο Κοραής που αλληλογραφούσε με τον μαύρο πρόεδρο της Δημοκρατίας τους τούς είχε παραπλανήσει με τους στίχους του Σολωμού «Ω τριακόσιοι σηκωθείτε και ξανάρθετε σε μας, τα παιδιά σας θέλει δείτε πόσο μοιάζουμε με σας»;

Αλλά τι λέω, το γράμμα του Βόγερ είναι πριν από τον «Ύμνο». Λες ο μαύρος πρώην σκλάβος πρόεδρος να είχε δει στον ύπνο του τον «παραμυθά» και τον «εργολάβο» του ελληνικού έθνους Παπαρρηγόπουλο;


Κοίτα ρε, ο παραμυθιασμένος Αϊτινός να μιλάει «για κληρονόμους της καρτερίας και την αρετήν των προγόνων»!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: