"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


"Αντε γεια!"

Της ΤΖΙΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗ

Από την «ΑΥΓΗ»

Δεν ξέρω κατά πόσο συνειδητοποιούν τα golden boys του Συνασπισμού ότι από την κατάσταση του προβληματισμού και της εσωστρέφειας στην οποία ήμασταν, έχουμε πλέον περιπέσει στην κατάσταση της φαιδράς πορτοκαλέας!


Η εικόνα του κόμματος που δίνεται προς τα έξω είναι η εξής: ένας πρόεδρος και ένας γραμματέας που τελούν υπό ομηρία, "τάσεις" των οποίων οι μεγαλομέτοχοι μεταβάλλουν την πολιτική τους θέση κατά το δοκούν, κακόφωνη και αντιφατική πολυφωνία στον Τύπο, τους ραδιοφωνικούς και τους τηλεοπτικούς σταθμούς και, το κερασάκι στην τούρτα, ολίγοι "εκλεκτοί" οι οποίοι σπεύδουν σε μεγαλοπρεπή γεύματα χάριν της προαιώνιας γάγγραινας που ταλανίζει το δύσμοιρο αυτό κόμμα από συστάσεώς του για τη "συνεργασία των προοδευτικών, κεντροαριστών δυνάμεων.

Οπως είναι ευρύτατα γνωστό, η προβοκατόρικη αυτή στρατηγική "συνεργασιών", νομοτελειακά, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, είτε αφορούσε στις δημοτικές είτε στις βουλευτικές εκλογές, κατάφερνε να θολώνει την "ταυτότητα" του κόμματος, να αναστατώνει τα μέλη, τους φίλους και τους δυνάμει ψηφοφόρους μας και απλώς να διευκολύνει επώνυμα στελέχη του κόμματος και διακεκριμένες προσωπικότητες της λεγόμενης "αριστερής" ελίτ να μεταπηδούν στο πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως έχω γράψει παλαιότερα, πάντα εξοφλεί τις επιταγές του.
Με αποτέλεσμα αν δεν παρέμενε κολλημένη στα ίδια, η ριζοσπαστική, ανανεωτική αριστερά να συρρικνώνεται σταδιακά αλλά σταθερά έως τη στιγμή της επιδιωκόμενης εξαφάνίσεώς της! Διότι, αυτός ήταν και αυτός παραμένει ο στόχος της περίφημης αστικής σοσιαλδημοκρατίας: να αφανίσει οτιδήποτε τάραζε τα καπιταλιστικά ύδατα εξ αριστερών της! Πόσο μάλλον σήμερα που οι μάσκες έπεσαν και η διαβόητη "σοσιαλδημοκρατία" εμφανίζεται βασιλικότερη του πλέον αδυσώπητου, νεοφιλελεύθερου βασιλέως!

Επιτέλους! Να τελειώνουμε με αυτά τα μεταμοντέρνα κερατώματα και τις παρτούζες! Ο κόσμος χάνεται και η Κουμουνδούρου χτενίζεται. Ενας λόγος προβλέψιμος, στερεότυπος, εξακολουθεί να επαναλαμβάνεται από τα στελέχη, ένας λόγος στείρος, που στερείται κάθε πολιτικής, ριζοσπαστικής πράξης.

Σύντροφοι της Κουμουνδούρου (δεν λέω "συντρόφισσες", γιατί αυτές δεν είχανε ποτέ λόγο), πάρτε τις αποφάσεις σας και γρήγορα! Εσείς μπορεί να παίζετε με την πολιτική σας ταυτότητα το παιχνίδι των ευκαιριακών "μεταμορφώσεων", αλλά εμείς δεν παίζουμε. Καταφέρατε να μας κάνετε τον περίγελο του κόσμου. Μη θεωρείτε λοιπόν ως δεδομένο ούτε καν το 3% και κάτι που μας δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις. Πολύ φοβάμαι ότι, έτσι όπως πάμε, σύντομα η μεν Ανανεωτική Πτέρυγα θα μείνει με το μέγαρο της Κουμουνδούρου που της ανήκει (απ' τον Κύρκο στον Κουβέλη), οι δε υπόλοιπες πτέρυγες θα απειλούνται με έξωση αν δεν συμμορφωθούν!

Ομως, έως τότε, πολλοί και πολλές από εμάς που σταθήκαμε πιστά στο πλευρό του κόμματος για δύο δεκαετίες, και που αναθαρρήσαμε και στρατευτήκαμε με ενθουσιασμό όταν ο ΣΥΝ προχώρησε στο τολμηρό, εμπνευσμένο εγχείρημα της συμμαχίας των αριστερών δυνάμεων (που με δική σας ευθύνη πάει σήμερα να διαλυθεί αντί να δυναμώσει), ώς τότε, λοιπόν, σύντροφοι, πολλοί και πολλές από εμάς θα σας έχουν πει: "Αντε γεια!"
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: