"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Παγωμένοι «Ιορδάνηδες» με βότκα!


Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ
(avgerino@online.ru)


Ομολογουμένως άλλο πράγμα να πηδάς σε θάλασσες, λίμνες και ποτάμια στην Ελλάδα, 6 Γενάρη, για να πιάσεις τον σταυρό, κι άλλο να τρυπάς τους ρωσικούς πάγους για να κάνεις το ίδιο 13 ημέρες αργότερα, σύμφωνα με το παλαιό, Ιουλιανό, ημερολόγιο, την πιο παγωμένη στιγμή του ρωσικού χειμώνα.
Θέλει πολύ ντέρτι κι αφοσίωση η ρωσική ορθοδοξία, στην κλασική παράδοση της οποίας, δηλαδή σπάμε τον πάγο και βουτάμε, δήλωσε ότι προτίθεται να μείνει φέτος πιστό το 6% των Ρώσων. Η παράδοση απαιτεί από τους Ρώσους ορθοδόξους να βουτάνε για το καλό τη νύχτα προς τη 19η και ανήμερα των ρωσικών Φώτων σε ανοίγματα στα παγωμένα νερά, που έχουν το σχήμα του σταυρού και ονομάζονται «Ιορδάνηδες».

Οι πιο μετριοπαθείς δήλωσαν φέτος ότι σχεδιάζουν απλώς να οργανώσουν ένα εορταστικό τραπέζι για την ημέρα (29%) ή έστω θα φροντίσουν να επισκεφθούν κάποιο ναό για να εξασφαλίσουν τον αγιασμό τους, μια τελετουργία που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής χρονιά με τη χρονιά.
Οι ορθόδοξες συνήθειες βρήκαν τους Ρώσους έτοιμους από καιρό, αφού έτσι κι αλλιώς είχαν ανακαλύψει πολύ νωρίτερα τις ιαματικές και εξυγιαντικές ιδιότητες του παγωμένου νερού. Γι' αυτό και δεν είναι λίγοι οι κλασικοί χειμερινοί κολυμβητές, οι οποίοι βουτούν σε τρύπες στον πάγο ή περιλούζονται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους με κρύο νερό, χωρίς απαραίτητα να συνδέουν τη συνήθειά τους με τη θρησκευτική τους λατρεία ή κάποια άλλη δοξασία, από τις πολλές που ευδοκιμούν στην ευρύτερη πρώην Σ. Ενωση.

Κι εντάξει αν στη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη το θερμόμετρο κατεβεί αυτές τις μέρες στους 15-20 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Ας πούμε ότι είναι πιο... υποφερτό. Τι γίνεται, όταν, π.χ. στη Σιβηρία, που ετοιμάζεται με την ίδια ζέση να γιορτάσει την ημέρα, ο υδράργυρος δείχνει -47 βαθμούς; «Αδιάφορο», λένε οι φανατικοί των χειμερινών υδάτων, εξηγώντας ότι το μυστικό είναι η καλή προθέρμανση, η καλή φυσική κατάσταση και η... πίστη ότι κάθε φορά που το δοκιμάζεις γίνεσαι καλύτερος και πιο υγιής, γι' αυτό και δεν είναι λίγοι όσοι αρχίζουν να βουτούν σε μεγαλύτερη ηλικία κι όχι γιατί έτσι έμαθαν από νέοι.


Στους 37 «Ιορδάνηδες» της περιφέρειας της Μόσχας είχαν βάρδια 260 διασώστες, ενώ την επίβλεψη είχε αναλάβει το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών για να προληφθούν τα χειρότερα. Μπορεί να μην το προβλέπει επακριβώς η ορθόδοξη παράδοση, αλλά τι καλύτερο έπειτα από νηστεία και ψυχρολουσία από μερικά σφηνάκια βότκα στο εορταστικό τραπέζι μαζί με πικάντικους ρωσικούς μεζέδες;
Πρόεδρος Μεντβιέντεφ και πρωθυπουργός Πούτιν βάλθηκαν να μειώσουν την ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση σε αλκοόλ από τα 18 στα 15 λίτρα τα επόμενα δύο χρόνια και ώς τα 5-8 λίτρα την επταετία 2013-2020. Το εκπληκτικό είναι ότι παρά τα διαδεδομένα την περίοδο 1914-17, η Ρωσία είχε το χαμηλότερο ποσοστό κατανάλωσης στην Ευρώπη, 0,83 του λίτρου ανά κεφαλή, το 1990 αυτή έφτασε τα 5,4 και το 2008 εκτινάχθηκε στα 10 λίτρα ετησίως. Εντάξει, το κόβουμε από μεθαύριο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: