"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο Συνήγορος του Πολίτη για τα παιδιά με αναπηρία


Απο το ιστολογιο H ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού απεύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών να επικυρώσουν την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και να ενεργήσουν έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή.
Ο Έλληνας Συνήγορος του Παιδιού δημοσιοποίησε διαπιστώσεις σχετικά με την υλοποίηση των δικαιωμάτων των παιδιών με αναπηρίες στην Ελλάδα και κάλεσε την πολιτεία να λάβει τα μέτρα, ώστε να προστατευτούν τα δικαιώματά τους.

Το 10% των παραβιάσεων που έχει λάβει ο Συνήγορος του Πολίτη αφορούν παιδιά με αναπηρία. Από αυτές περίπου 1 στις 4 έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και τα μέτρα υποστήριξης των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Οι δυνατότητες που παρέχονται στα παιδιά με αναπηρία για ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια ζωή και ειδικότερα στην εκπαίδευση είναι ανεπαρκείς. Έντονη είναι, η έλλειψη της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής, και της σχετικής αντίληψης που εμποδίζουν την προσβασιμότητα των παιδιών με αναπηρίες.
Ο Συνήγορος του Παιδιού αναφέρθηκε ακόμα, στα αρμόδια Κέντρα Διάγνωσης Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΚΔΑΥ) που δυστυχώς λόγω έλλειψη προσωπικού και εξειδικευμένου προσωπικού επίσης, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν πλήρως στις αρμοδιότητές τους. Σημαντικά ακόμα προβλήματα είναι ακαταλληλότητα κτιριακών εγκαταστάσεων, έλλειψη ειδικού εξοπλισμού, βιβλίων και βοηθημάτων, ανεπάρκεια των πιστώσεων καθώς και σε ζητήματα κανονιστικού πλαισίου.
Αποτελέσματα αυτών είναι να μην παρέχεται ποιοτική εκπαίδευση στα παιδιά με αναπηρία ούτε στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής, ούτε στα ειδικά τμήματα ένταξης των κοινών σχολείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: