"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ακριβή μου πατρίδα

Του Παύλου Θ. Κάγιου

ΚΑΙ ΚΑΛΑ να μη συγκρίνεις- και δεν πρέπει, γιατί δεν έχουν μέτρο σύγκρισης- την Ελλάδα με τη Γερμανία ή τη Γαλλία όσον αφορά τα οικονομικά, την οργάνωση της κοινωνίας, την οικολογική συνείδηση των πολιτών, τα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά. Αλλά όταν βλέπεις από κοντά πως στις χώρες αυτές, με τους διπλάσιους από τους δικούς μας μισθούς, όλες οι καθημερινές συναλλαγές είναι πολύ πιο φτηνές απ΄ ό,τι στη χώρα μας, ε τότε σε πιάνει οργή και απελπισία.

Βρεθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα σε πολλές πόλεις της Γερμανίας- και σε μία της Γαλλίας, το Στρασβούργο- και η πικρή διαπίστωση πως όλα τα προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης είναι πολύ πιο φτηνά απ΄ ό,τι στην Ελλάδα, σε πολλά μέχρι και 50% πιο κάτω, ήρθε να επιβεβαιώσει αντίστοιχες στατιστικές που έχουμε διαβάσει ή απόψεις φίλων που τις είχαν επισκεφτεί.
Πιο συγκεκριμένα:
Ενας καφές, εσπρέσο ή καπουτσίνο, ή ένα τσάι σε τουριστική καφετέρια στη Χαϊδελβέργη κοστίζει 1,80 ή 2,40 ευρώ- ποσό με το οποίο στη χώρα μας δεν αγοράζεις ούτε σοκολάτα από το περίπτερο.
Στο κοσμοπολίτικο Μπάντεν-Μπάντεν καθήσαμε σε κρεπερί, πήραμε κρέπα και πορτοκαλάδα και για τα δύο δώσαμε 5 ευρώ- τη στιγμή που στην Ελλάδα αυτό το ποσό είναι άγνωστο, ακόμα και στο πιο λαϊκό στέκι.
Στον Μέλανα Δρυμό, στους καταρράκτες του Τρίμπεργκ, ήπιαμε μεγάλη μπίρα σε τουριστική μπιραρία με 4 ευρώ.
Φάγαμε στο πανέμορφο Φράιμπουργκ και η μερίδα του σνίτσελ, τόσο μεγάλη που κάνει για δύο, κόστιζε 10 ευρώ.
Στο Μανχάιμ όπου είδαμε και μια καταπληκτική έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο- αλήθεια, γιατί δεν έχει γίνει ποτέ τέτοιου είδους έκθεση στη χώρα μας;- το φαγητό στο Μουσείο της πόλης κόστισε 15 ευρώ το άτομο.
Και πάμε τώρα στα σούπερ μάρκετ ώστε να μην πει κάποιος «καλά, οι καφέδες και τα κρέατα είναι προϊόντα παραγωγής τους, γι΄ αυτό και είναι πιο φτηνά».

Σε σούπερ μάρκετ της Φρανκφούρτης όλα τα προϊόντα είναι τουλάχιστον 50% πιο φτηνά απ΄ ό,τι στη χώρα μας. Και το κονιάκ που ήπιαμε στο μπαρ απέναντι από το μουσείο-σπίτι του Γκαίτε κόστιζε 2,40 ευρώ! Μα και στο επιβλητικό και «αριστοκρατικό» Στρασβούργο οι τιμές σε ανάλογα προϊόντα είναι πιο φτηνές απ΄ ό,τι σε εμάς.
Και εντάξει, να πεις «εμείς οι Έλληνες είμαστε... ήρωες που τα βγάζουμε πέρα με τους μισούς μισθούς»! Αλλά οι κυβερνήσεις μας τι λένε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: