"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ακρως τρελά κι όμως αληθινά

...Και τι δεν κάνουν οι άνθρωποι για να δουν τη «μούρη» τους στην τηλεόραση ή στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων!
Αλλοι άθελά τους, σύμφωνοι. Αλλοι όμως εσκεμμένα, εν τέλει καταλήγοντας κι εκείνοι στο κυνήγι των ιδίων στόχων και κοινών παρονομαστών, που δεν είναι άλλοι από τα «έρμα» τα 15 λεπτά δημοσιότητας.
Τώρα, το πώς το κατάφεραν ή τι ακριβώς σκαρφίστηκαν για να το πετύχουν, μόνον εκείνοι ξέρουν. Το θέμα είναι ότι οι πράξεις τους δεν πέρασαν απαρατήρητες κι αντιθέτως εντυπωσίασαν, «κούφαναν», τρέλαναν, κυρίως όμως κέντρισαν το ενδιαφέρον όσων τις είδαν, τις άκουσαν ή τις διάβασαν.

Κι εδώ που τα λέμε, πώς ν' αδιαφορήσεις στην είδηση ότι μια Αμερικανίδα από το Ρότσεστερ έφερε στον κόσμο δίδυμα, αλλά γεννημένα άλλη μέρα, άλλο μήνα κι άλλο χρόνο; Πανεύκολο: το πρώτο το γέννησε στις 23.51 της 31ης Δεκεμβρίου, ενώ το δεύτερο 26 λεπτά αργότερα κι ενώ είχε ήδη μπει η Πρωτοχρονιά.

Πώς να μην απορήσεις με το ταλέντο του 20χρονου Αυστραλού σέρφερ-καρατέκα Σιμπ Μάντι από το Μπρισμπέιν, που για να σώσει την εξαδέλφη του Χάνα κυριολεκτικά από τα σαγόνια του καρχαρία έστειλε νοκ άουτ το τρομακτικό ψάρι με μια κλοτσιά και μια μπουνιά;

Υπάρχουν κι άλλα, απίστευτα, αλλά αληθινά: ένας 35χρονος ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής από την Εννα (Σικελία), για να μην περάσει το τελευταίο ρεβεγιόν του έτους με τα πεθερικά του σκέφτηκε να κλέψει μια χούφτα καραμέλες και ν' αλλάξει τελικά χρόνο παρέα με αστυνομικούς.
Ενας 6χρονος από το Ουικομίκο Τσορτς, στη Βιρτζίνια βλέποντας ότι η μητέρα του κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου, πήγε στο γκαράζ, πήρε το Ford Taunus, οδήγησε για καμιά δεκαπενταριά χιλιόμετρα κι ολοκλήρωσε μ' απότομο τρόπο την τολμηρή του βόλτα πάνω σε μια κολόνα. «Μα πού νομίζεις ότι πας;», τον ρώτησε σοκαρισμένος ο αστυνομικός που έτρεξε να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες. «Στο σχολείο... Εχω αργήσει...».

Τα συγκεκριμένα περιστατικά βέβαια ελάχιστα έχουν να κάνουν με τον αθλητισμό. Θα μπορούσαν όμως να συγκαταλέγονται στην κατηγορία των ακραίων χόμπι. Χομπίστας ήταν εξάλλου κι ο παπάς στον οποίο αφαιρέθηκε το δίπλωμα οδήγησης λόγω μέθης. Τι να έκανε όμως ο άνθρωπος; Σε έξι λειτουργίες σε μία μέρα αναγκάστηκε να παραστεί: και τι μ' αυτό; Απλούστατα, ότι θέλοντας και μη ήπιε όλο το κρασί της... κοινωνίας, που λέμε.

Το χόμπι της κλεπτομανίας είχε αντίθετα ο Φέλιξ Γκολνστάιν από το Στόου, στην Πολιτεία του Οχάιο, αλλά με τη διαφορά ότι, σε σχέση με άλλους, ενδεχομένως πιο βίαιους συναδέλφους του, πρώτα καθόταν υπομονετικά στην ουρά μιας τράπεζας ή ενός σούπερ-μάρκετ και «χτυπούσε» μόνον όταν θα ερχόταν η σειρά του.

Τελικά ανακαλύψαμε και μια είδηση με αθλητικό περιεχόμενο, άσχετα εάν είναι στα όρια του κωμικοτραγικού. Συνέβη στο Σαντιάγο της Χιλής, στον Ουρουγουανό επιθετικό της Ουνιβερσιτάντ, Χουάν Μανουέλ Ολιβέρα. Τραυματίστηκε σοβαρά ο άμοιρος σ' εναέρια μονομαχία και λίγο έλειψε να σκοτωθεί αμέσως μετά, όταν το ασθενοφόρο που τον μετέφερε τράκαρε, μετωπικά.

Από την άλλη όμως, έπρεπε ίσως να το φανταστούμε: η τύχη, είπαμε, μπορεί να είναι τυφλή, αλλά η γκαντεμιά βλέπει και παραβλέπει...
πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: