"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Γαμπρός ετών 82

Τoυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Στα 82 του, ο «Γέρος» των δημόσιων οικονομικών των ΗΠΑ, ο Πωλ Βόλκερ, ταξίδεψε πρόσφατα στη Γερμανία για να ζητήσει την καλή του σε γάμο από τους γονείς της.

Ο Βόλκερ δεν είναι πολύ αισιόδοξος για την έξοδο της αμερικανικής οικονομίας από την κρίση, όμως είναι εξαιρετικά αισιόδοξος για τη συναισθηματική και την προσωπική ζωή του.
Είναι χήρος από το 1998, με δύο παιδιά και τέσσερα εγγόνια, και αποφάσισε να ξαναπαντρευτεί. Και η μέλλουσα σύζυγός του, η Άνκε Ντένινγκ, του είπε αμέσως το ναι. Γερμανίδα που πήρε την αμερικανική υπηκοότητα, η Άνκε είναι συνεργάτιδά του εδώ και 30 χρόνια και, μολονότι οι φίλοι του ζεύγους δεν είναι σίγουροι για την ηλικία της, πιστεύουν ότι είναι 20 χρόνια νεώτερη από τον Βόλκερ.
Ο «Τall Ρaul», ο «Ψηλός Πωλ» όπως τον αποκαλούν (το ύψος του είναι 2,02 μ.) είναι σήμερα πρόεδρος του Συμβουλίου για την Οικονομική Ανάκαμψη, μια θέση στην οποία διορίστηκε από τον Ομπάμα, τον οποίο όμως δεν διστάζει να επικρίνει ότι δεν έχει επιβάλει ακόμη επαρκείς κανονιστικές ρυθμίσεις στις τράπεζες και τις αγορές.

Διετέλεσε πρόεδρος της Fed, της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, από το 1979 ώς το 1987, οπότε τον διαδέχθηκε ο Άλαν Γκρήνσπαν. Ήταν ένας από τους λίγους που είχαν προβλέψει τη χρηματοπιστωτική κρίση και από τους πρώτους που πρότειναν «φάρμακα» για την αντιμετώπισή της. Είναι επίσης αποδεκτός διακομματικά, παρά τις δημοκρατικές πεποιθήσεις του: στη δεκαετία του 1970 υπήρξε υφυπουργός Οικονομικών δύο Ρεπουμπλικανών προέδρων, το 1979 προτάθηκε για τη θέση του προέδρου της Fed από τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Κάρτερ και τη θητεία του ανανέωσε ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος Ρήγκαν.
Του έχει πιστωθεί ότι νίκησε τον υπερπληθωρισμό του 1981, όταν ανέβασε τα επιτόκια στο 20%, και ότι ηγήθηκε της επιτροπής που το 2004 ερεύνησε το περιβόητο σκάνδαλο διαφθοράς «πετρέλαιο έναντι τροφίμων», το οποίο είχε αμαυρώσει στη δεκαετία του 1990 τη φήμη του ΟΗΕ. Δεν είχε διστάσει να κατηγορήσει για αμέλεια ακόμη και τον τότε γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος του είχε εμπιστευθεί τη διεξαγωγή της έρευνας.

Ο Πωλ Βόλκερ γεννήθηκε στο Νιού Τζέρσι και πήρε πτυχία από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον (το 1949) και το London School of Εconomics (το 1952). Παντρεύτηκε την πρώτη σύζυγό του, την Μπάρμπαρα Μπάνσον, το 1954. Του αρέσει το ψάρεμα στην ανοικτή θάλασσα, το ρούμι και τα πούρα.
Στην Άνκε πρότεινε γάμο την ημέρα των Ευχαριστιών και μετά πήγε μαζί της στη Γερμανία για να ζητήσει το χέρι της από τους γονείς της. Στις αρχές Δεκεμβρίου το ζεύγος εντοπίστηκε στην Καραϊβική, στα νησιά Τερκς και Κέικος. Για την ημερομηνία του γάμου δεν έχει γίνει τίποτε γνωστό, όμως λέγεται ότι προσκεκλημένος στην τελετή θα είναι ο Μπαράκ Ομπάμα.
πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: