"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μια σπάνια συλλογή με παιχνίδια από τον 18ο και τον 19ο αιώνα


Παλιά παιχνίδια -κάποια μάλιστα από τον 18ο αιώνα- συγκινούν τους ηλικιωμένους θαμώνες του Α’ ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης. Κούκλες, μπάλες, ποδήλατα, μουσικά όργανα που έπαιζαν άνθρωποι περασμένων εποχών και αποτελούν μέρος της συλλογής του Ιωάννη Βαβάτση, παρουσιάζονται στους χώρους του ΚΑΠΗ όπου και θα παραμείνουν για όλο το μήνα.
«Πρόθεσή μου είναι να μοιραστούν τα ερεθίσματα της παιδικής μας ανεμελιάς όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας», δήλωσε ο συλλέκτης που διαθέτει πάνω από 3.600 αντικείμενα που έχουν σχέση με το παιδί και το παιχνίδι.
Ο Ι. Βαβάτσης μαζεύει παλιά παιχνίδια εδώ και 20 χρόνια και στο εργαστήριό του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει χιλιάδες κούκλες, μπάλες, μουσικά κουτιά και όργανα, ποδήλατα, καθώς και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Οπως λέει ο ίδιος τα μάζεψε ένα ένα από φίλους και ανθρώπους περασμένης ηλικίας που δεν τα χρειάζονταν και παρά τις προσφορές που κατά καιρούς δέχεται, δεν τα πουλά.
Τα πιο παλιά χρονολογούνται στα 1860, τα περισσότερα όμως είναι μεταξύ 1950-1970 και πριν από λίγο καιρό μέρος της συλλογής του παρουσιάστηκε στην αίθουσα λόγου και τέχνης «Διέξοδος» στο Μεσολόγγι.

Η έκθεση προκαλεί συγκίνηση και ξυπνά γλυκές αναμνήσεις στα μέλη του Α’ ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, που ανατρέχουν με τη μνήμη τους σε εποχές όπου έτρωγαν στο σοφά, έπαιζαν με την πάνινη μπάλα τα αγόρια ή με την ίδια πάνινη κούκλα για πολλά χρόνια τα κορίτσια. Πολλοί μάλιστα φέρνουν και τα εγγόνια τους στην έκθεση για να τους δείξουν με τι παιχνίδια έπαιζαν όταν οι ίδιοι ήταν παιδιά.


πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: