"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Υπερδύναμη με κουπόνι σίτισης και επίδομα ανεργίας!


Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

Αλλοι 746 χιλιάδες Αμερικανοί υπέβαλαν τον μήνα Δεκέμβριο αίτηση για χορήγηση κουπονιών σίτισης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των πολιτών στα 37,9 εκατ. και σπάζοντας παράλληλα για ένατο μήνα τον αριθμό-ρεκόρ όλων εκείνων που καταφεύγουν στα κοινωνικά προγράμματα αγοράς τροφίμων.
Το ομοσπονδιακό πρόγραμμα, το οποίο στο παρελθόν χαρακτηρίστηκε μέχρι και αποτυχημένο, σήμερα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αποτελεί μια ανακούφιση για χιλιάδες αμερικανικές οικογένειες. Βοηθά πλέον 1 στους 8 Αμερικανούς και καλύπτει 1 στα 4 παιδιά, παρέχοντας σε κάθε άτομο το ποσό των 133,6 δολαρίων μηνιαίως για κάποια συγκεκριμένα είδη πρώτη ανάγκης, όπως γάλα, ψωμί και τυρί.

Η πλειονότητα των δικαιούχων έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας και το πρόγραμμα αφορά άγαμες μητέρες, μακροχρόνιους και νέους ανέργους, αλλά και εργάτες των οποίων μειώθηκαν οι ώρες απασχόλησης ή ο μισθός τους. Ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών που κάνουν χρήση των κουπονιών σίτισης εκτινάχθηκε στα ύψη λόγω της οικονομικής ύφεσης, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι χαλάρωσαν τα κριτήρια χορήγησής τους. Ηταν αποτέλεσμα μιας διακομματικής προσπάθειας Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων και το επιστέγασμα μιας τεράστιας αντιστροφής του προγράμματος από τη δεκαετία του '90, όταν Συντηρητικοί βουλευτές και γερουσιαστές επιχείρησαν να καταργήσουν την παροχή των κουπονιών σίτισης, θεσπίζοντας μεγάλες περικοπές και εισάγοντας δύσκολες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την απόκτησή τους.
Από τα εγκαταλειμμένα τουριστικά ξενοδοχεία της Φλόριντας μέχρι τα χωριά της Αλάσκας, το πρόγραμμα «διατροφικής βοήθειας», όπως αποκαλείται, διευρύνεται σήμερα με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των περίπου 20.000 Αμερικανών πολιτών ημερησίως. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 239 κομητείες στις ΗΠΑ όπου τουλάχιστον το 1/4 του πληθυσμού λαμβάνει κουπόνια τροφίμων, σύμφωνα με έρευνα των «Νιου Γιορκ Τάιμς». Σε περισσότερες από 750 κομητείες, επίσης, το πρόγραμμα των κουπονιών συμβάλλει στη σίτιση ενός στους τρεις μαύρους πολίτες, ενώ σε περισσότερες από 800 κομητείες συμβάλλει στη διατροφή ενός στα τρία παιδιά. Καθώς η χρήση και η ζήτηση κουπονιών σίτισης είναι μεγαλύτερη εκεί όπου η φτώχεια αγγίζει τα χαμηλά εισοδήματα, η αύξηση της ζήτησης έχει μετατοπιστεί τώρα σε περιοχές όπου μαζικά κατασχέθηκαν σπίτια λόγω της πρόσφατης κρίσης με τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια.

Αν και το πρόγραμμα σίτισης επεκτείνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κέβιν Κόνκανον, ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θέλει να δει να αναπτύσσεται ακόμα γρηγορότερα, αφού οι υπηρεσίες του εκτιμούν ότι υπάρχουν άλλα 15-16 εκατ. Αμερικανοί πολίτες (!), οι οποίοι θα μπορούσαν να ευεργετηθούν από τα προγράμματα σίτισης.
«Βρισκόμαστε σε συναγερμό. Είμαστε στην πιο δύσκολη περίοδο για τα προγράμματα σίτισης από την εποχή της μεγάλης οικονομικής ύφεσης του '29. Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε θαρραλέα το γεγονός ότι στη χώρα της αφθονίας υπάρχουν εκατομμύρια συμπολίτες μας που πεινούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: