"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πώς πρέπει να κοιμάται το μωρό

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΛΥΝΟΣ, (παιδίατρος)

Ανάσκελα, μπρούμυτα ή στο πλάι; Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί σχεδόν όλους τους γονείς, αλλά και τους γιατρούς.
Η επιστήμη τις τελευταίες δεκαετίες, και ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει πραγματοποιήσει επιτεύγματα που κάποτε ανήκαν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Στο ερώτημα όμως «Ποια είναι η σωστή θέση του νεογνού και του βρέφους κατά τον ύπνο;» δεν υπάρχει ακόμα σαφής απάντηση.

Στις δεκαετίες του '50 και του '60, για τα πρόωρα μωρά ή για τα μωρά που έπασχαν από ορισμένα νοσήματα, θεωρήθηκε ότι καλύτερο ήταν να κοιμούνται μπρούμυτα. Η θέση αυτή αποτέλεσε και τη θέση ύπνου για τα υπόλοιπα βρέφη. Αργότερα, όμως, η θέση αυτή συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου των βρεφών από μια νόσο που λέγεται «σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου» ή «σύνδρομο του θανάτου στην κούνια». Τα θύματα του συνδρόμου είναι συνήθως γερά μωρά, χωρίς κάποια εμφανή αρρώστια. Ο θάνατος επέρχεται τις νυχτερινές ώρες, όταν το μωρό βρίσκεται στην κούνια του.

Οι μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με τη θέση που πρέπει να έχει το βρέφος κατά τον ύπνο είναι λίγες, υπάρχουν μεθοδολογικά λάθη στην εκτέλεσή τους και στηρίζονται σε σχετικά μικρό αριθμό παρατηρήσεων.

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία παραδέχεται ότι καμία σοβαρή απόδειξη δεν υπάρχει που να τεκμηριώνει τη συσχέτιση της θέσης του μωρού στον ύπνο με το «σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου» και συνιστά το γερό, τελειόμηνο βρέφος να κοιμάται ανάσκελα ή στο πλάι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να ξαγρυπνούν το βράδυ μην τυχόν το μωρό τους γυρίσει μπρούμυτα.

Το ενδιαφέρον των γονιών πρέπει να εστιάζεται στα εξής σημεία:

*Ο χώρος όπου κοιμάται το μωρό να αερίζεται καλά και να θερμαίνεται σωστά τον χειμώνα.

*Να μη χρησιμοποιούνται μαξιλάρια για τον ύπνο του μωρού.

*Να μην καπνίζετε οι γονείς σε ολόκληρο το σπίτι, και όχι να αποφεύγετε το κάπνισμα μόνο στο δωμάτιο του μωρού.

*Το μωρό πρέπει να ρεύεται καλά ύστερα από κάθε γεύμα, πριν τοποθετηθεί για ύπνο.

*Για τη σωστή θέση του ύπνου υπάρχουν μόνον ενδείξεις. Μέχρι να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία, τα γερά βρέφη κοιμούνται στο πλάι ή ανάσκελα και όχι μπρούμυτα.

Η θέση στο πλάι ίσως είναι η προτιμότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: