"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι δέκα μεγάλες χρηματοπιστωτικές απάτες του 2009

Ιδού τα δέκα ηχηρότερα σκάνδαλα της χρονιάς που πέρασε:

- Μέιντοφ: Δέσποσε σε πηχυαίους τίτλους εφημερίδων και ηλεκτρονικά μέσα σε όλο τον κόσμο ως η μεγαλύτερη απάτη της ιστορίας, καθώς 65 δισ. δολάρια χιλιάδων επενδυτών «έκαναν φτερά». Ο εμπνευστής του πυραμιδοειδούς σχήματος «Πόνζι» καταδικάστηκε τον Ιούνιο σε 150 χρόνια φυλάκισης.

- Galleon και Ρατζαράτναμ: Ο δισεκατομμυριούχος Ρατζ Ρατζαράτναμ, από τη Σρι Λανκα, συγκαταλέγεται μεταξύ 20 στελεχών του hedge fund Galleon που εγκαλούνται για εσωτερική πληροφόρηση, με κέρδη 20 εκατ. δολάρια.

- UBS και φοροδιαφυγή: Ο ελβετικός χρηματοπιστωτικός όμιλος συμφώνησε τον Φεβρουάριο να καταβάλει 780 εκατ. δολάρια σε διακανονισμό με τις αμερικανικές αρχές, ώστε να κλείσει υπόθεση φοροδιαφυγής 4.450 πελατών του.

- Στάνφορντ: Ενα ακόμα σχήμα Πόνζι 7 δισ. δολ. Ο Τεξανός εκατομμυριούχος Αλεν Στάνφορντ εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά καταθέσεων από την υπεράκτια τράπεζά του στο νησί Αντίγκουα της Καραϊβικής.

- Πέτερς: Ο επιχειρηματίας Τομ Πέτερς κρίθηκε ένοχος για ένα σχήμα Πόνζι 3,65 δισ. δολ. Χρησιμοποίησε μία εκ των εταιρειών του για να εξαπατήσει επενδυτές, που πίστευαν ότι με τα δικά τους χρήματα αγοράζει ηλεκτρονικές συσκευές και τις μεταπωλεί σε χονδρεμπόρους.

- Bank of America/Merrill Lynch: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) κινήθηκε δικαστικά εναντίον της Bank of America, ισχυριζόμενη ότι παραπλάνησε μετόχους της σχετικά με τα 3,6 δισ. δολ. που διέθεσε σε μπόνους στη Merrill Lynch, προτού την εξαγοράσει.

- Mοτζίλο/Countrywide: Ο πρώην επικεφαλής της Countrywide Αντζελο Μοτζίλο, σε συνεργασία με δύο ακόμα στελέχη, κατηγορείται για εξαπάτηση επενδυτών σχετικά με τα επικίνδυνα στεγαστικά δάνεια που χορηγούσε.

- Μπόνους AIG: Η μονάδα επενδυτικών προϊόντων της AIG, κατά βάση υπαίτια για τους κραδασμούς σε ολόκληρο τον όμιλο και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, εξακολούθησε την αλαζονική της τακτική. Το Μάρτιο, και ενώ η AIG είχε εθνικοποιηθεί με 185 δισ. δολ. δημόσιου χρήματος, τα στελέχη της έλαβαν μπόνους 165 εκατ. δολάρια.

- Χρεόγραφα με επιτόκια υπό δημοπρασία: Στις ΗΠΑ, οι τράπεζες εξακολούθησαν να έρχονται σε διακανονισμό με κρατικές αρχές για τις πωλήσεις χρεογράφων με επιτόκια υπό δημοπρασία, που παρουσίαζαν ως ασφαλή κατάθεση. Τελευταία περίπτωση, η Wells Fargo, που αναγκάστηκε να επιστρέψει 1,3 δισ. δολ. στην πελατεία της.

- Bear Stearns: Οι Ραλφ Τσιόφι και Μάθιου Τάνιν, δύο πρώην στελέχη της τράπεζας, διαχειριστές hedge fund, αθωώθηκαν για ζημίες 1,6 δισ. δολ. που προκάλεσαν σε επενδυτές όταν τα κεφάλαια διαλύθηκαν, το 2007.
πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: