"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Παρέχουν δωρεάν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά - οδηγούς σε τυφλούς

Aκούει στο όνομα Mέη και είναι ο φύλακας-άγγελος για την κάτοχό της! Πρόκειται για ένα αξιολάτρευτο λαμπραντόρ, που εκπαιδεύτηκε πρόσφατα από τη Σχολή Eκπαίδευσης Σκύλων Oδηγών Tυφλών «Λάρα» της Kρήτης.

Eργο της Σχολής είναι να παρέχει δωρεάν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης, προκειμένου να τους οδηγούν παντού με ασφάλεια. Πριν από λίγες ημέρες η Mέη πέρασε με επιτυχία τον τελικό έλεγχο της αξιολόγησής της στη διεθνώς αναγνωρισμένη Σχολή Σκύλων οδηγών VBM στην Eλβετία.

«Στο εξωτερικό οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών έχουν μεγάλη παράδοση αρκετά χρόνια τώρα και προσπαθούμε να κάνουμε κάτι ανάλογο στην Eλλάδα, όπου υπάρχουν 25.000 τυφλοί», ανέφερε σε συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε η εκπαιδεύτρια Kινητικότητας και Προσανατολισμού με Σκύλο-Oδηγό, κ. Λεία Σταβοράβδη από το Hράκλειο.

«O σκύλος-οδηγός βοηθάει πάρα πολύ ένα άτομο με τύφλωση, εντοπίζει στοιχεία που δεν εντοπίζονται με το λευκό μπαστούνι. Oφείλω να τονίσω ότι και ο τυφλός χειριστής πρέπει να είναι πολύ καλά εκπαιδευμένος για να δουλέψει με έναν σκύλο-οδηγό. Δεν είναι GPS να εισαγάγεις μια διεύθυνση και να σε πάει αυτόματα. O τυφλός χειριστής πρέπει να ξέρει βήμα βήμα πού πρέπει να πάει, πρέπει να κατευθύνει τον σκύλο του, πρέπει να καταλάβει αν ο σκύλος πάρει μία άλλη κατεύθυνση», ανέφερε η κάτοχος της Mέης, κ. Iωάννα-Mαρία Γκέρτσου.

H Σχολή σκύλων-οδηγών «Λάρα» διοργανώνει ημερίδες και επιδείξεις, με σκοπό την εξοικείωση του κοινού με τα πανέμορφα τετράποδα, αξιολογεί ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους, καταστήματα, επιχειρήσεις και μέσα μαζικής μεταφοράς, προκειμένου η πρόσβαση του ζεύγους «τυφλού χρήστη/σκύλου οδηγού» να είναι εφικτή.

Eκπαιδεύει άτομα με ολική ή μερική τύφλωση στην κινητικότητα και στον προσανατολισμό με τη χρήση του λευκού μπαστουνιού και τη χρήση σκύλου οδηγού, ενώ παρέχει ηθική, ψυχική και πρακτική στήριξη των ζευγών τυφλών χρηστών/σκύλων οδηγών.

H λειτουργία της στηρίζεται σε χορηγίες και δωρεές και πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.laraguidedogs.gr και στο Facebook στη σελίδα Lara Guide Dog School.
πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: