"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Δικαίωμα στην αλητεία


Από τον ΦΙΛΙΠΠΟ ΣΥΡΙΓΟ

Μπράβο! ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης έκανε γνωστό χθες ότι η μηδενική ανοχή ισχύει απολύτως και κατά του χουλιγκανισμού!
ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ανήγγειλε την απαγόρευση στις μετακινήσεις οργανωμένων οπαδών και έκανε γνωστή την πρόθεσή του να ζητήσει από το υπουργείο Πολιτισμού την απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων στις φιλοξενούμενες ομάδες!


ΚΑΝΕΙΣ λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να έχει αντίρρηση σε όλ' αυτά, με τη διαφορά ότι, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση, τα στελέχη του, ανάμεσα στα οποία και ο σημερινός υπουργός της μηδενικής ανοχής, είχαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Και έδιναν αγώνα υπέρ του δημοκρατικού δικαιώματος των Ελλήνων φιλάθλων να επισκέπτονται τα γήπεδα της αρεσκείας τους και να απολαμβάνουν ανεμπόδιστα τη χαρά του ποδοσφαίρου!


ΝΑΙ, όπως ακριβώς το ακούτε. Λες και η απαγόρευση αφορούσε πραγματικούς φιλάθλους και όχι εγκληματικές συμμορίες, οι οποίες εδώ και χρόνια έχουν επιβάλει το δικό τους αποκρουστικό καθεστώς, όχι μόνο μέσα, αλλά και έξω από τα γήπεδα.

ΛΕΣ και στη χώρα αυτή υπήρξε πράγματι κατά τα τελευταία χρόνια η χαρά του ποδοσφαίρου ή του μπάσκετ και -λίγο ώς πολύ- όλων των ομαδικών αθλημάτων, ώστε θα έπρεπε να επιστραφεί στους δικαιούχους της, χωρίς όρια και χωρίς περιορισμούς...

ΑΛΛΩΣΤΕ, όλοι ξέρουμε ότι οι ελεύθερες μετακινήσεις οπαδών ισοδυναμούσαν με αναγνώριση του δικαιώματος στην αλητεία και ότι όλ' αυτά τα άνθη του κακού δεν επισκέπτονταν τα γήπεδα για τη χαρά του ποδοσφαίρου, αλλά για να τραμπουκέψουν, να καταστρέψουν, να τρομοκρατήσουν...

ΤΟ ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, μετά την προχθεσινή σκληρή εμπειρία, φαίνεται ότι είδε το φως το αληθινό ή έστω μετενόησε για τις προγενέστερες ανοησίες. Μόνο που και πάλι προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του, ρίχνοντας όλα τα βάρη στους παράγοντες του ποδοσφαίρου και απαλλάσσοντας την αστυνομία.
Η ΟΠΟΙΑ αστυνομία έκανε όλες κι όλες τρεις συλλήψεις στην Καβάλα, γιατί προφανώς στα εκεί κρατητήρια δεν μπορούσαν να φιλοξενηθούν περισσότεροι ταραξίες...

ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ, όμως, τα καλαμπούρια. Το κράτος μπορεί να φταίει περισσότερο και από τους παράγοντες, αλλά αυτό δεν θα το λύσουμε τώρα. Γιατί, πολύ απλά, καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει την εξομάλυνση της κατάστασης στο ποδόσφαιρο και τα άλλα ομαδικά αθλήματα. Πράγμα που αποδείχθηκε τόσο με τα προ ετών γεγονότα της Νέας Σμύρνης όσο και με το φονικό της Λαυρίου. Και συνεχίζει να αποδεικνύεται κάθε χρόνο, κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα, κάθε μέρα, καθώς οι συμμορίες συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητες, αν όχι υπό προστασία.

ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΩ, λοιπόν, το λάθος να ξαναϋποδείξω τι πρέπει να γίνει. Αλλωστε, ο νόμος Βενιζέλου, που ποτέ δεν εφαρμόστηκε, ο νόμος Ορφανού (αν και ακρωτηριάστηκε κατόπιν από τον Ιωαννίδη...), τα ηλεκτρονικά εισιτήρια και οι κάμερες στα γήπεδα υποτίθεται ότι θα μας χάριζαν τον πολιτισμό και την ειρήνη!

ΕΤΣΙ, ώστε να μη βρισκόταν σήμερα ο Μ. Χρυσοχοΐδης στη δυσάρεστη θέση να επεκτείνει τη μηδενική ανοχή του μέχρι τα γήπεδα και να τα βάλει με τους αξιοσέβαστους ανθρώπους του ποδοσφαίρου.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: