"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Εκτελεστές οι διαταγές πληρωμής κατά Δημοσίου»


Με την απόρριψη αίτησης πανεπιστημίου για ανακοπή κατά διαταγής πληρωμής, ο Αρειος Πάγος έκρινε αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα αλλά και τη διεθνή νομοθεσία τη διάταξη του Ν.3301/2004, σύμφωνα με την οποία δεν εκτελούνταν οι διαταγές πληρωμής σε βάρος του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Συγκεκριμένα, το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου δέχτηκε ότι ήταν εκτελεστή η διαταγή πληρωμής 62.731 ευρώ που είχε εκδώσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για δημόσιο έργο, παρά το γεγονός ότι, στην αίτηση ανακοπής,το πανεπιστήμιο υποστήριζε την ακυρότητα της εν λόγω διαταγής.

Οπως αναφέρεται στην εν λόγω απόφαση, το άρθρο 20 του Ν. 3301/2004, με το οποίο δεν εκτελούνται οι διαταγές πληρωμής του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, καθώς έπαψαν να θεωρούνται εκτελεστοί τίτλοι, αντίκειται στο Σύνταγμα και στα Διεθνή Σύμφωνα και επιτρέπεται η έκδοση διαταγής πληρωμής από τον αρμόδιο πολιτικό δικαστή, δηλαδή Ειρηνοδίκη ή δικαστικό του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

Και αυτό γιατί -σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο- από το Σύνταγμα, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και την Ευρωπαϊκή Σύβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνάγεται ότι για την αποτελεσματική δικαστική προστασία επιτρέπεται η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων κατά του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου για χρηματικές απαιτήσεις. Σημειώνεται παράλληλα, ότι στους εκτελεστούς τίτλους συμπεριλαμβάνονται και οι διαταγές πληρωμής που εξομοιώνονται λειτουργικά με δικαστικές αποφάσεις, αφού επιλύουν διαφορές και ανταποκρίνονται στα λειτουργικά γνωρίσματα της δικαστικής προστασίας του άρθρου 20 του Συντάγματος.

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: