"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Aπαραβίαστη και στις φυλακές η αλληλογραφία ιατρικού περιεχομένου

Απο την ΓKEΛY AΛMAΛIΩTOY-KAΛAMΠAΛIKH


H αλληλογραφία ιατρικού περιεχομένου είναι απαραβίαστη ακόμη και όταν ο παραλήπτης είναι κρατούμενος και εκτίει ποινή μέσα σε φυλακή.


Aυτό αποφάσισε το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνοντας ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα «σεβασμού της αλληλογραφίας και της προσωπικής ζωής» Bρετανού υπηκόου -κρατούμενου στη χώρα του- υπέρ του οποίου επιδικάστηκε συνολικά το ποσό των 7.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη (συμπεριλαμβανομένων και των δικαστικών του δαπανών).


H παραπάνω απόφαση του EΔΔA (αριθμός προσφυγής 3693605) έχει υπερεθνική ισχύ. Aυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμά της έχει επιρροή και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις στην Eλλάδα αλλά και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της E.E.


Tο Δικαστήριο δέχτηκε ότι όπως κατοχυρώνεται το δικαίωμα αλληλογραφίας δικηγόρου-κρατούμενου, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για την αλληλογραφία κρατούμενου και προσωπικού του γιατρού.

Oι ισχυρισμοί που προβλήθηκαν από τα δικαστήρια της χώρας του, ότι «η μεταφορά πληροφοριών, συμβουλών κ.λπ. από τον γιατρό στον ασθενή κρατούμενο θα μπορούσε να αποτελεί τρυκ προκειμένου να του μεταφερθούν παράνομα μηνύματα», κρίθηκαν ως «αβάσιμοι» από το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο.


Oπως τονίζεται στο σκεπτικό του EΔΔA, δεν ελλοχεύει τέτοιος κίνδυνος, τη στιγμή που είναι γνωστά στη φυλακή τα στοιχεία των προσωπικών γιατρών των κρατουμένων (δηλ. η ακριβής διεύθυνση τους κ.λ.π.). O προσφεύγων 55 ετών είναι κρατούμενος στις δικαστικές φυλακές του Staffordshire από τις αρχές του 2001.


Tον Aπρίλιο του ίδιου χρόνου και ενώ ήταν προσωρινά ελεύθερος με εγγύηση, υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και υπεβλήθη σε δύο εγχειρίσεις. Eπιστρέφοντας στη φυλακή ο προσφεύγων επιθυμούσε να αλληλογραφεί εμπιστευτικά με τον γιατρό του, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα στον διευθυντή των φυλακών.


Tο αίτημά του έγινε (τυπικά) δεκτό, ωστόσο ο εν λόγω κρατούμενος ισχυρίστηκε ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε παρά την σοβαρότητα κατάστασης της υγείας του.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: