"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι χρονιές των άλλων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΜΑΡΙΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Ο χρόνος είναι σχετικός. Και
κατασκευασμένος. Ετσι λοιπόν, μη σας φανεί καθόλου παράξενο που από τη μια ο δυτικός κόσμος και όσοι λαοί μετρούν με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο περιμένουν να υποδεχτούν το 2010, από την άλλη, όμως, υπάρχουν και εκείνοι που θα γιορτάσουν το 5771, το 5112, το 4707 και πιθανώς και άλλες μυστήριες για μας Πρωτοχρονιές!
Ο άνθρωπος από πολύ νωρίς είχε την ανάγκη να κατασκευάσει «μετρητές» του χρόνου για να έχει σημεία αναφοράς. Αυτό βοηθούσε πολύ στην ανάπτυξη της οικονομίας και του εμπορίου. Κυρίαρχο μοντέλο από τον 16ο αιώνα είναι το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, μια αναθεώρηση του Ιουλιανού, που καθιέρωσαν οι Ρωμαίοι ήδη από το 45 π.Χ.

Ωστόσο δεν εναρμονίστηκαν όλοι οι λαοί με αυτό. Και τούτο επειδή οι παραδόσεις και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις αρκετών, ανατολικών κυρίως, πολιτισμών δεν ήταν δυνατό να εναρμονιστούν με τις συμβάσεις των δυτικών. Για την οικονομία του θέματος, ασπάστηκαν τη σύμβαση του χρόνου για τις εμπορικές τους συναλλαγές, αλλά διατήρησαν, μαζί με τα έθιμά τους, τη δική τους μέτρηση του χρόνου. Και δεν είναι μόνο οι ημερομηνίες εορτασμού της Πρωτοχρονιάς που διαφέρουν από τη δική μας, είναι και οι χρονολογίες στις οποίες «μπαίνουν» οι άλλοι λαοί!

Η Πρωτοχρονιά, εκτός των άλλων, σηματοδοτεί την αρχή κάτι καινούργιου. Ενός νέου έτους, το οποίο όλοι θέλουν και εύχονται να φέρει χαρά, ευτυχία, πλούσιες σοδειές, κερδοφόρο εμπόριο κ.λπ. Είναι η γιορτή που εξευμενίζει δηλαδή τον καινούργιο χρόνο, προκειμένου αυτός να φανεί γενναιόδωρος και γούρικος στους ανθρώπους. Ετσι εξηγείται γιατί ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς διαφέρει ως προς την ημερομηνία, ανάλογα με την κουλτούρα των λαών.

Οι Ινδοί, οι Πέρσες και οι Αφγανοί γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά τους στις 22 Μαρτίου. Στην Κίνα η κατάσταση είναι ακόμα πιο μπερδεμένη αφού η Πρωτοχρονιά είναι... κινητή εορτή που εξαρτάται από τη θέση των αστερισμών! Στην Αιθιοπία έχουν Πρωτοχρονιά τον Σεπτέμβριο, τον μήνα που αρχίζει η συγκομιδή των σπαρτών.

Και μπορεί εμείς οι Δυτικοί να περιμένουμε το 2010, στην Ινδία όμως θα μπουν τον Μάρτιο στο 5112, ενώ οι Πέρσες θα χαιρετίσουν το 1388. Για τους περισσότερους Εβραίους πάλι, το καλεντάρι τους λέει ότι θα μπούνε στο 5771 μ.Χ. Οι παραδοσιακοί Κινέζοι από την άλλη θα μπουν, κάπου στα μέσα του Φλεβάρη, στο 4707!

Αλλά και στην αρχαιότητα οι Πρωτοχρονιές ήταν μεγάλο μπέρδεμα και συνδέονταν με τις δραστηριότητες των λαών.

Στην αρχαία Αίγυπτο, γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά τον Ιούνιο που ο Νείλος φούσκωνε και πότιζε τα χωράφια. Στην Περσία, η Πρωτοχρονιά γιορταζόταν στην αρχή της άνοιξης, στην εαρινή ισημερία.

Τέλος, να μην ξεχνάμε και τους Παλαιοημερολογίτες που δεν δέχονται το Γρηγοριανό και από 1924 διατηρούν το Ιουλιανό Ημερολόγιο, με αποτέλεσμα να γιορτάζουν πάντα με διαφορά 13 ημερών!

Για περισσότερα επισκεφθείτε ακόμα και τα:
http://en.wikipedia.org/wiki/New_Year
http://en.wikipedia.org/wiki/World_Calendar

Δεν υπάρχουν σχόλια: