"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Τρίτη φορά μού κλείνεις το σπίτι»

«...Μπαμπά τρελάθηκες στ' αλήθεια ή μου κάνεις πλάκα;»
«Με βλέπεις να γελάω; Δεν σου κάνω καμία απολύτως πλάκα. Είναι η τρίτη φορά που μου "κλείνεις το σπίτι". Είσαι απαράδεκτος κι αχάριστος. Κι αν δεν μ' αγαπάς πια, πες το. θα 'ναι πολύ καλύτερα για όλους μας».

Κι όμως, ο διάλογος ανάμεσα στον γιο Ντανιέλε και τον πατέρα του Μπρούνο Κόντι, θρυλική «σημαία» της Ρόμα και της Εθνικής Ιταλίας της δεκαετίας του '80, διαδραματίστηκε στ' αλήθεια.
Και το αστείο είναι ότι και ο 55χρονος τσαντίστηκε στ' αλήθεια με τον «άσωτο», από το '99 έως σήμερα αναντικατάστατο πιόνι στη μεσαία γραμμή της Κάλιαρι, με τη φανέλα της οποίας έχει ήδη «τιμωρήσει» τρεις φορές τη μεγάλη αγάπη του πατέρα του. Αλλά και δική του, αφού με μπαμπά ποδοσφαιριστή των giallorossi κι έχοντας γεννηθεί στο Νετούνο, δύο βήματα από την «αιώνια πόλη», ο 35χρονος σήμερα Ντανιέλε δεν θα μπορούσε να χωρέσει στην καρδιά του καμία άλλη ομάδα από τη Ρόμα.

Ετσι κι αλλιώς, με τους giallorossi ξεκίνησε την καριέρα του. Μάλιστα αγωνίστηκε και πέντε φορές στο «Ολίμπικο», από το '96 έως το '99, εκπληρώνοντας και το όνειρο μιας ολόκληρης ζωής να πανηγυρίσει ένα, έστω και μοναδικό γκολ με την αγαπημένη του φανέλα, μάλιστα κάτω από την curva sud, το νότιο πέταλο των φανατικών ultras. Μετά δόθηκε δανεικός στην Κάλιαρι, αλλά επειδή στη Σαρδηνία ξέρουν και βλέπουν από μπάλα, τον αγόρασαν εξ ολοκλήρου κι έκτοτε ο Ντανιέλε μετράει ήδη 278 συμμετοχές με 27 γκολ, από τα οποία τα τρία σε βάρος της Ρόμα.

Απ' αυτά, το τελευταίο ήταν εκείνο που έκανε τον πατέρα του να βγει από τα ρούχα του, βάλλοντας κατά του γιου του, τον οποίο θεώρησε βασικό υπεύθυνο για το τελικό 2-2 του «Σαντ' Ελία». Ολα αυτά, πριν από καμία δεκαριά ημέρες: στο τέλος ενός αγώνα πρωταθλήματος, που η Ρόμα κρατούσε στα χέρια της έως το '90 καταφέρνοντας στο 91' να δεχτεί το γκολ του 1-2 και στο 94', από τον Ντανιέλε Κόντι του 2-2.

«...Τα βάζω μαζί σου γιατί πριν το γκολ είχες κάνει επιθετικό φάουλ στον Κασέτι. Κι είχες και το θράσος να πανηγυρίσεις. Να πανηγυρίσεις για ποιο πράγμα; Για το γεγονός ότι στενοχώρησες για μία ακόμη φορά τον πατέρα σου;».

Το πινγκ πονγκ «μπηχτών» ανάμεσα στον «μικρό» και τον πατέρα Κόντι συνεχίστηκε για μέρες και τα πνεύματα ηρέμησαν κάπως, μόνο μετά την παρέμβαση της μαμάς Λάουρα, που σε ρόλο πυροσβέστη προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά ανάμεσα στους άνδρες της οικογένειάς της.

«Τι να 'κανα; Θύμωσαν κι οι δύο στ' αλήθεια: Ο ένας για το γκολ που δέχτηκε. Κι ο άλλος, γιατί ο πατέρας του δεν χάρηκε για το γκολ που πέτυχε».

«Ναι, εντάξει: Ισως να το παραέκανα», υπογράμμισε αργότερα ο Μπρούνο. «Πάντα χαιρόμαστε όταν όταν τα παιδιά μας πετυχαίνουν κάτι σπουδαίο. Ας είναι, τελικά, και σε βάρος της αγαπημένης μας Ρόμα. Εξάλλου, μετά του το 'πα του Ντανιέλε: πλάκα σου 'κανα και δεν την κατάλαβες. Κι όσα γκολ και να μας βάλεις, πάντα θα σ' αγαπώ»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: