"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κι αν είναι... Αγτζά, μην τον φοβάσαι



Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ δραπετεύσει από τις φυλακές, θα είχε απαγχονιστεί.
Τώρα μετρά ώρες για να αποφυλακιστεί. Το όνομά του συνδέεται με τα σκοτεινότερα σημεία της πολιτικής ιστορίας της Τουρκίας και το παρακράτος -και το πιθανότερο είναι να υπάρξει τέτοια συζήτηση στο άμεσο μέλλον.
Ο δολοφόνος του Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντί Ιπεκτσί και επίδοξος δολοφόνος του Πάπα, ο Μεχμέτ Αλί Αγτζά, αποφυλακίζεται την ερχόμενη Δευτέρα.


Τον Φεβρουάριο του 1979, ο Αγτζά είχε δολοφονήσει τον κύριο αρθρογράφο της «Μιλιέτ», Αμπντί Ιπεκτσί. Συνελήφθη, αλλά δραπέτευσε από τις στρατιωτικές φυλακές έξι μήνες μετά. Η δίκη του είχε ξεκινήσει. Καταδικάστηκε σε θάνατο. Η ημερομηνία του απαγχονισμού ήταν 13 Μαρτίου 1982. Ο Αγτζά όχι μόνο ήταν άφαντος, αλλά περίπου ένα χρόνο πριν από την ημέρα που θα έπρεπε να εκτελεστεί, στις 13 Μαΐου 1981, έκανε απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'. Γι' αυτή του την πράξη έμεινε μέχρι τις 13 Ιουνίου 2000 στις ιταλικές φυλακές. Εκδόθηκε στη συνέχεια στην Τουρκία, φυλακίστηκε για τη δολοφονία Ιπεκτσί και τη Δευτέρα βγαίνει.


ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ είναι ότι ο Αγτζά, όλα αυτά τα χρόνια που ήταν στη φυλακή, είπε διάφορα, συμπεριλαμβανομένου και του ισχυρισμού ότι είναι ο νέος μεσσίας. Δεν είπε και δεν αποκάλυψε όμως τίποτε σε σχέση με την ουσία. Η ουσία είναι το ότι, παρά την καταδίκη του για τη δολοφονία Ιπεκτσί, η περίπτωση αυτή παραμένει ανεξιχνίαστη. Κανείς δεν καταδικάστηκε μαζί του για την πράξη αυτή. Και να φανταστεί κανείς ότι η δολοφονία αυτή ήταν από τα σημαντικά σημεία αναφοράς στην πορεία της Τουρκίας προς το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980.


ΠΩΣ ΑΠΕΔΡΑΣΕ από τη φυλακή, πώς πήγε στην Ιταλία, γιατί και πώς αποπειράθηκε να σκοτώσει τον Πάπα, όλα αυτά παραμένουν αναπάντητα. Σημαντικό στοιχείο της τουρκικής πολιτικής ιστορίας είναι η δήλωση του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ «κάποια μέρα θα ζητηθεί ο λογαριασμός για το πώς, το αίμα που έρρεε σαν ποτάμι πριν από το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, κόπηκε σαν μαχαίρι τη 13η Σεπτεμβρίου».
Ο Ντεμιρέλ ήταν ο πρωθυπουργός τον οποίο είχε ρίξει το πραξικόπημα. Η δήλωσή του αυτή, που την έκανε μερικά χρόνια μετά το πραξικόπημα, υπονοούσε κάτι για το οποίο τα επόμενα χρόνια γράφτηκαν πολλά και παρουσιάστηκαν στοιχεία. Αυτό που υπονοούσε ήταν το ότι ο στρατός και το παρακράτος είχαν δημιουργήσει στην Τουρκία συνθήκες χάους, έτσι ώστε να επιβληθεί το πραξικόπημα. Αρκετά από αυτά που προετοίμασαν το πραξικόπημα έχει αποκαλυφθεί ότι ήταν έργο του παρακράτους.


Ο ΑΓΤΖΑ ΤΩΡΑ απαιτεί εκατομμύρια δολάρια για να δώσει συνεντεύξεις και να γράψει βιβλία. Θέλει λέει να δει τον Πάπα. Αλλά είναι βέβαιον ότι στην Τουρκία υπάρχουν δυνάμεις που θα επιχειρήσουν να ερευνήσουν το όλο θέμα, με δεδομένη την αποφυλάκισή του. Και είναι πολύ ευνοϊκές οι σημερινές συνθήκες για κάτι τέτοιο. Διότι το θέμα του παρακράτους, μέσω της υπόθεσης «Εργκενεκόν», είναι επίκαιρο και ζωντανό. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποκαλύψεις με άξονα τον Αγτζά. Εκτός αν κάποιοι αποφασίσουν να κάνουν πράξη αυτό που επρόκειτο να συμβεί στις 12 Μαρτίου 1982 και δεν έγινε λόγω «απουσίας» του Αγτζά. Να τον εκτελέσουν, όχι βεβαίως προς αποκατάσταση της δικαιοσύνης, αλλά επειδή ο τελευταίος γνωρίζει κάποια πράγματα και ας θεωρείται ένας απλός εκτελεστής.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: