"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Χορευτής στη χώρα των μουλάδων

Του Γιώργου Αγγελόπουλου

«Βλέπω πως είσαι καλλιτέχνης. Θα σε δείρω λοιπόν καλλιτεχνικά και δεν θα μπορείς να ξαναχρησιμοποιήσεις το σώμα σου», του είπε ο διοικητής των μπασιτζί.
«Φοβήθηκα τόσο που δεν κατάλαβα τα χτυπήματα», λέει ο Αφσίν Γαφαριάν.

Όταν συνέλαβε τον Γαφαριάν στις 22 Ιουνίου κατά τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης μετά την αμφισβητούμενη εκλογή του προέδρου Αχμαντινεζάντ, ο διοικητής των σκληροπυρηνικών Ιρανών πολιτοφυλάκων είδε την ταυτότητα του νεαρού που έγραφε «ηθοποιός». Στην πραγματικότητα, ο 23χρονος Γαφαριάν είναι χορευτής, μια δραστηριότητα που τιμωρείται με μακροχρόνια φυλάκιση στο θεοκρατικό Ιράν. «Οι μόνοι χοροί που επιτρέπονται είναι συνδεδεμένοι με θρησκευτικές τελετές», εξηγεί.

Ως φοιτητής της θεατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, ο Γαφαριάν αναζητούσε στο Ίντερνετ βίντεο από παραστάσεις μεγάλων σύγχρονων δυτικών χορευτών. «Η Πίνα Μπάους, ο Μερς Κάνιγχαμ, ο Γιέρζι Γκροτόφσκι αποτελούσαν την έμπνευσή μου», εξηγεί στους βρετανικούς «Τάιμς» από το Παρίσι όπου βρίσκεται.
Με τέσσερις άλλους χορευτές, σχημάτισε έναν παράνομο χορευτικό θίασο. Κατά την ιρανική νομοθεσία, εγκληματούσαν πολλαπλώς: χόρευαν με μουσική, άγγιζαν ο ένας τον άλλο, εμφανίζονταν επί σκηνής ημίγυμνοι... Αφού έκαναν λαθραία πρόβες επί εννέα μήνες, επέλεξαν 15 θεατές και τους οδήγησαν μ΄ ένα πούλμαν στην έρημο. Εκεί, στο ύπαιθρο, έδωσαν την παράστασή τους. «Ήταν μια σπουδαία εμπειρία», λέει ο Γαφαριάν. «Ήταν επικίνδυνο, όμως στο Ιράν ο κίνδυνος είναι μέρος της καθημερινής ζωής μας».

Ο θίασος διαλύθηκε το 2008, κυρίως επειδή οι άλλοι χορευτές δεν ήθελαν να συνεχίσουν να διακινδυνεύουν. Ο Γαφαριάν εντάχθηκε σ΄ έναν εγκεκριμένο από τις αρχές θεατρικό θίασο. Και όταν ξέσπασαν οι διαδηλώσεις φέτος το καλοκαίρι, άρχισε να τις κινηματογραφεί και να στέλνει τις εικόνες στο CΝΝ και το ΒΒC. Τότε ήταν που συνελήφθη. Όμως οι φυλακές ήταν γεμάτες και οι μπασιτζί τον απελευθέρωσαν, μαζί με άλλους, σε μια έρημη περιοχή, 50 χλμ. από την Τεχεράνη.
Μέσα στο χάος που επικρατούσε φαίνεται πως δεν προώθησαν αρμοδίως τα στοιχεία του. Έτσι το φθινόπωρο, όταν ο θίασός του προσκλήθηκε σ΄ ένα ιρανικό πολιτιστικό φεστιβάλ στο Μυλχάιμ αν ντερ Ρουρ, χρειάστηκε απλώς να πληρώσει 10.000 δολάρια για το διαβατήριο (επειδή δεν είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του) και του επετράπη να φύγει.

Στο τέλος της τελευταίας επίσημης παράστασης στη Γερμανία, ο Γαφαριάν εμφανίσθηκε με πράσινο επικάρπιο σε ένδειξη υποστήριξης προς την ιρανική αντιπολίτευση, έκλεισε με το ένα χέρι το στόμα του για να συμβολίσει την καταστολή της ελευθερίας του λόγου στο Ιράν και σχημάτισε με το άλλο το σήμα της νίκης. Οι υπόλοιποι του θιάσου τρόμαξαν και απομακρύνθηκαν από κοντά του, μερικοί από το κοινό χειροκρότησαν. Πριν προλάβουν να αντιδράσουν οι Ιρανοί αξιωματούχοι που συνόδευαν τον θίασο, ο Γαφαριάν είχε φύγει από το θέατρο και κατευθυνόταν για τη Γαλλία.
πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: