"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κίτρινη κάρτα στην ψυχολογία


Του Ηλία Γεωργάκη


ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΑΣ το πρωί και βρίσκεις μπροστά σου λογαριασμούς για φως- νερό- τηλέφωνο, ειδοποιήσεις από τράπεζες, Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία κάτι συμβαίνει.
Όταν ανοίγεις το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και ακούς μόνο δυσάρεστες ειδήσεις για θανάτους, αυξήσεις φόρων, μειώσεις συντάξεων, έκρηξη της ανεργίας και ανατροπές στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς είναι σίγουρο ότι ανησυχείς αφού ξέρεις τι συμβαίνει.
Και όταν οι υπουργοί της κυβέρνησης διαλαλούν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν, ότι υπάρχει κίνδυνος με την καταβολή των συντάξεων αλλά και των επιδομάτων ανεργίας και πως η οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού νιώθεις ένα ράκος. Και δικαιολογημένα.

Όσο αισιόδοξος κι αν είσαι, πέφτεις σε βαριά μελαγχολία. Τόσα χρόνια, σου ζητάνε να κάνεις θυσίες για να σωθεί η οικονομία. Ζητάνε να πληρώσεις φόρους (χωρίς το κράτος να σε σέβεται), ζητάνε να μειώσεις τη σύνταξή σου και να παραμείνεις περισσότερα χρόνια στη δουλειά (ενώ το ασφαλιστικό σύστημα πάει από το κακό στο χειρότερο). Αλήθεια, ποια ευθύνη έχει ο ασφαλισμένος στο υπό κατάρρευση ασφαλιστικό σύστημα όπου:

- Η συμβολή του προϋπολογισμού στο συνταξιοδοτικό σύστημα (συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων) αυξήθηκε από 8,9 δισ. ευρώ (4,5% του ΑΕΠ) το 2005 σε 15,8 δισ. ευρώ (6,6% του ΑΕΠ) το 2009. Το αντίστοιχο ποσοστό στον προϋπολογισμό του 2010 είναι 14,5 δισ. ευρώ (6,0% του ΑΕΠ).

- Στα 8 δισ. ευρώ ετησίως κινείται η εισφοροδιαφυγή.

Και δεν είναι μόνο οι τραγικές αυτές διαπιστώσεις. Όλες οι κυβερνήσεις μόνο ζητάνε. Κι εσύ προσφέρεις χωρίς να παίρνεις. Και νιώθεις κορόιδο αφού βλέπεις πού είναι η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή. Και καταλαβαίνεις ότι σε εξαπατούν αφού δεν υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη, δεν υπάρχει πολιτική βούληση για συγκρούσεις με τους μεγαλοφοροφυγάδες.

Η σημερινή κυβέρνηση εκτός από τη σοβαρή καθυστέρηση στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού και τα αργά βήματά της στις μεταρρυθμίσεις παίρνει κίτρινη κάρτα στο μείζον κεφάλαιο της ψυχολογίας. Κι αυτό, γιατί δημιουργεί άσχημη ψυχολογία και στους πολίτες αλλά και στην αγορά. Οι πολίτες επέλεξαν αυτήν την κυβέρνηση για να επιλύσει αυτά τα σοβαρά προβλήματα. Και αυτό περιμένει...

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: