"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Περιορίστηκαν και φέτος οι ατομικές ελευθερίες στον κόσμο

ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ελευθερίες περιορίστηκαν και φέτος σε ολόκληρο τον κόσμο για τέταρτη συνεχή χρονιά, εκτιμά αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στην ετήσια έκθεσή της η οργάνωση Freedom Ηouse αναφέρει ότι περίπου 40 χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, καθώς και χώρες της πρώην ΕΣΣΔ έχουν σημειώσει αρνητικές επιδόσεις στα πολιτικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες των πολιτών.
Στο Ιράκ η κατάσταση βελτιώνεται, στο Αφγανιστάν χειροτερεύει, ενώ η Κίνα «συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται υπό πολιορκία από τους πολίτες της», αναφέρεται.

Ογδόντα εννέα χώρες χαρακτηρίστηκαν «ελεύθερες» (όπου ζει ποσοστό 46% του παγκόσμιου πληθυσμού) και 58 «εν μέρει ελεύθερες» (20% του παγκόσμιου πληθυσμού), ενώ στις χώρες που συμπεριελήφθησαν στην κατηγορία «ανελευθερίας» προστέθηκαν το Μπαχρέιν, η Ιορδανία, το Καζαχστάν, το Κιργιστάν και η Υεμένη, ανεβάζοντας τον αριθμό των χωρών στη λίστα αυτή σε 47 από 42 το 2008 (ποσοστό 34%). Ο αριθμός των χωρών όπου διεξάγονται ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές έπεσε στις 116 από τις 119, ο χαμηλότερος αριθμός από το 1995.

Οι χώρες με τις λιγότερες ελευθερίες για το 2009 είναι, σύμφωνα με την οργάνωση, η Μιανμάρ (Βιρμανία), η Ερυθραία, η Γουινέα, η Λιβύη, η Βόρεια Κορέα, η Σομαλία, το Σουδάν, το Θιβέτ (μνημονεύεται χωριστά από την Κίνα), το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Στην έκθεση- που δημοσιεύεται ανελλιπώς από το 1972 - αναφέρεται τέλος ότι η Εγγύς και η Μέση Ανατολή παραμένουν οι περιοχές του κόσμου όπου κυριαρχεί η κατασταλτική δράση.
πηγη ΤΑΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: