"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πανεπιστημιακοί ετοιμάζονται να... παρανομήσουν

Tου Αποστολου Λακασα

«Αντάρτικο» κηρύσσουν οι πανεπιστημιακοί στον νόμο «Γιαννάκου», ο οποίος δεν τους επιτρέπει να θέσουν υποψηφιότητα εκ νέου για θέση πρύτανη, αντιπρύτανη και κοσμήτορα.
Η στάση τους αναμένεται να οδηγήσει το θέμα στα δικαστήρια, τα οποία μάλλον θα δώσουν την οριστική λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες νυν κοσμήτορες, αντιπρυτάνεις και πρυτάνεις θα θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα για την ίδια, ή κάποια άλλη από τις τρεις, θέση στις εκλογές του Μαΐου, παρότι ο νόμος το απαγορεύει.
Με το άρθρο 9 του νόμου 3443/2006, που ψηφίσθηκε επί υπουργίας Μ. Γιαννάκου, πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και κοσμήτορες που έχουν ήδη εκλεγεί αποκλείονται από μια δεύτερη συνεχόμενη φορά. Αντίθετα, μπορούν να επανεκλεγούν οι πρόεδροι τμημάτων, διευθυντές τομέων και διευθυντές εργαστηρίων και κλινικών, οι οποίοι επίσης μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για υψηλότερο αξίωμα. Κυριότεροι λόγοι για τη θέσπιση της ρύθμισης ήταν οι αξιωματούχοι να μην απομακρύνονται για μεγάλο διάστημα από τα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα, ενώ από την άλλη η μία θητεία θα συνέβαλε στο να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να σκέφτονται το πολιτικό κόστος.

Εχουν συστήσει «μέτωπο»

Ηδη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κοσμήτορες και αντιπρυτάνεις έχουν συστήσει «μέτωπο» ώστε να θέσουν ξανά υποψηφιότητα για την ίδια ή υψηλότερη θέση. Οι πανεπιστημιακοί θεωρούν ότι το άρθρο 9 είναι αντισυνταγματικό, αλλά και ασαφές. Αλλωστε, διαθέτουν και σχετικές νομικές γνωμοδοτήσεις. Ενδεικτική είναι η έκθεση του νομικού, αντιπρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Στ. Σταματόπουλου. «Η ρύθμιση περιορίζει αδικαιολόγητα και πάντως δυσανάλογα τα συλλογικά δικαιώματα των μελών του πανεπιστημίου, με την άσκηση των οποίων πραγματώνεται η θεσμική εγγύηση του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ κατά το άρθρο 16 του Συντάγματος. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η απαγόρευση στα μέλη του πανεπιστημίου να εκλέξουν για δεύτερη συνεχόμενη θητεία μια πρυτανική αρχή, ώστε να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο της», λέει ο κ. Σταματόπουλος υπενθυμίζοντας την περίπτωση των βουλευτών, για τους οποίους δεν υπάρχει περιορισμός.
Από την άλλη, όπως ανέφερε πανεπιστημιακός «γιατί ο κοσμήτορας δεν μπορεί να εκλεγεί αντιπρύτανης ή πρύτανης; Ετσι, στο μέλλον κανείς δεν θα επιθυμεί την εκλογή του σε θέσεις κοσμήτορα και αντιπρύτανη».
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: