"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το ελληνικό παράδοξο


Του Θάνου Παπαδόπουλου


ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ στοιχεία φανερώνουν και φέτος ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της αντιύλης:


● Φτωχοί και πένητες είναι οι βιομήχανοι, έμποροι, εργολάβοι, εφοπλιστές, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες. Σε ποσοστό 56 % έχουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ τον χρόνο.

● Πλούσιοι και χλιδάτοι, αντίθετα, είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Μόνο το 44% από αυτούς δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ.

Αυτό είναι το ελληνικό παράδοξο: επιχειρηματίες και επαγγελματίες να δηλώνουν μικρότερα εισοδήματα από τους κηπουρούς, τους οδηγούς και τις υπηρέτριές τους.

Γι΄ αυτό τον λόγο, το κράτος για 60 χρόνια αποφεύγει να φορολογήσει τους άστεγους και πένητες επιχειρηματίες και επαγγελματίες και γδέρνει μόνο το τομάρι των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Δίκαιο.

Γιατί, ποιοι άρπαξαν και σπατάλησαν, κύριε, τους φόρους των «νόμιμων» φοροαπαλλαγών; Ποιοι κλέβουν τον ΦΠΑ που πληρώνουν οι καταναλωτές; Ποιοι ρήμαξαν τους προϋπολογισμούς των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών; Ακόμη, ποιοι λεηλάτησαν τα εκατομμύρια δολάρια του Σχεδίου Μάρσαλ; Τα τρισεκατομμύρια δραχμών των κρατικών επιχορηγήσεων; Τα πάνω από 250 δισ. ευρώ των χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Οι μισθωτοί και κυρίως οι συνταξιούχοι.

Αυτοί οι νεόπλουτοι κομπιναδόροι απέκτησαν βίλες, σκάφη, εξοχικά, πολυτελή αυτοκίνητα, οφ σορ εταιρείες και εισοδήματα από κρατικά ομόλογα, με τα οποία ταΐζουν «σκυλιά» των σκυλάδικων, επιδεικνύοντας προκλητικά τη χλίδα και το κακό γούστο τους.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, έχει ένα καθήκον τώρα με την κρίση: να συγκροτήσει μια Πανεθνική Επιτροπή Εράνου και να καλέσει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, μαζί με τους ανέργους, τους απολυμένους και τη γενιά των 700 ευρώ, να προσφέρουν απλόχερα τον οβολό τους για να σώσουν από τον εξ ασιτίας θάνατο τους αναξιοπαθούντες φοροφυγάδες: εμπόρους, βιομηχάνους, εργολάβους, εφοπλιστές, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και λοιπούς μικρομεσαίους...
Οι κυβερνήσεις επί 60 χρόνια είχαν την ελπίδα ότι ένα μεγάλο μέρος από τους λεηλατημένους φόρους, τις εισφορές και τις χρηματοδοτήσεις θα πήγαιναν για επενδύσεις, απασχόληση και ανάπτυξη.

Διαψεύστηκαν οικτρά. Καιρός λοιπόν να φορολογήσουν τους φοροφυγάδες και φοροκλέφτες. Και όχι να τους χαϊδεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: