"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Μιλήστε στα παιδιά νωρίς για το σεξ»

Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΗΤΣΟΥ

Τι κάνεις όταν βρεις προφυλακτικά στο συρτάρι του κομοδίνου της 16χρονης κόρης σου; Το αγνοείς, της κάνεις κήρυγμα ή την επαινείς;

Όπως κάθε καλή νονά, η Αμερικανίδα σεξολόγος Λόρα Μπέρμαν θέλει να μεγαλώσει η 3χρονη βαφτισιμιά της με κάθε πλεονέκτημα που θα μπορούσε να έχει. Γι΄ αυτό ακριβώς κατάλαβε πως πρέπει να κάνει κάτι όταν σε μια πρόσφατη επίσκεψη στο σπίτι του παιδιού, η μπέιμπι σίτερ μπήκε στην τουαλέτα όπου η Μπέρμαν έκανε μπάνιο το κοριτσάκι: «Είπε, “φροντίστε να πλύνετε καλά το νινί της, αλλιώς θα είναι χάλια”. Σκέφτηκα ότι δεν μπορώ να το αφήσω αυτό να συνεχιστεί. Έτσι είπα και στις δυο τους: “Υπάρχει κάτι που πρέπει να σας πω. Πρώτον, δεν είναι νινί, είναι αιδοίο. Και δεύτερον, δεν είναι χάλια, είναι όμορφο”».
Η 41χρονη Μπέρμαν έχει βρει τον σκοπό της ζωής της. Η σεξολόγος, με έδρα το Σικάγο, έχει γίνει η πιο προβεβλημένη φιγούρα της εκστρατείας που έχει σκοπό να δοθούν στα παιδιά τα σωστά μηνύματα για το σεξ. Εμφανίζεται συχνά στην εκπομπή της Όπρα, έχει ένα δίωρο εβδομαδιαίο πρόγραμμα στο ραδιόφωνο και το νέο της βιβλίο προσπαθεί να ανοίξει δρόμους στο θέμα που σίγουρα απασχολεί ιδιαίτερα τους γονείς. Έχει τίτλο «Σεξουαλική ενημέρωση: Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για το σεξ».
«Τα παιδιά γνωρίζουν πολύ περισσότερα για το σεξ απ΄ όσα νομίζετε», επαναλαμβάνει συχνά η Μπέρμαν. Δεν υπονοεί βέβαια ότι ένα τρίχρονο χρειάζεται να ξέρει τα πάντα, αλλά το σημαντικό είναι ακόμα και στα πολύ μικρά παιδιά να μαθαίνουν λέξεις που να μπορούν να τις χρησιμοποιούν για τα σεξουαλικά τους όργανα και να μη δίνονται αρνητικά μηνύματα για τα όργανα αυτά ώστε να συνδέουν το σεξ με κάτι «βρώμικο» ή «κακό».
Γιατί, όμως, τόσο πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες να μιλήσουν στα παιδιά τους για το σεξ; Το βασικό πρόβλημα, σύμφωνα με την Μπέρμαν, είναι ο τρόπος που οι γονείς χειρίζονται τη δική τους συναισθηματική και σεξουαλική ανατροφή- πολλοί δεν τα έχουν καταφέρει ακόμα. Επίσης αισθάνονται ντροπή και αμηχανία, τους είναι πιο εύκολο να μην πουν τίποτα. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι γονείς, πιστεύει, είναι να φτιάξουν μια ιδεώδη εικόνα της «αθωότητας» και να τη συνδυάσουν με τα παιδιά τους, θεωρώντας ότι η αθωότητα αυτή μπορεί να καταστραφεί από πληροφορίες για το σεξ.
«Όταν ένας γονιός περιγράφει πώς ένα πέος εισέρχεται σε ένα αιδοίο το παιδί δεν σκέφτεται αυτό που έχει στο μυαλό του εκείνος. Για το παιδί, αυτή είναι απλώς μια πληροφορία», τονίζει η Μπέρμαν. «Πολλοί γονείς φοβούνται ότι βάζουν στο μυαλό του παιδιού τους εικόνες από αισθησιακές ταινίες, όταν τους τα εξηγούν όλα αυτά, όμως κάνουν λάθος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: