"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


O 8χρονος Μάικι σε λίστα υπόπτων!


Της LIZETTE ALVAREZ / The New York Times


Στην ιστοσελίδα της, η Αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας Πτήσεων εμφανίζει ερωτηματολόγιο με θέμα «Μύθοι και πραγματικότητα». Σε αυτό, ο επισκέπτης πληροφορείται ότι η τοποθέτηση οκτάχρονου αγοριού σε λίστα υπόπτων τρομοκρατών είναι ολωσδιόλου ψευδής.

«Γνωρίστε τον Μάικι Χικς», λέει η μητέρα του Νάιλα Χικς, συστήνοντας τον οκτάχρονο γιο της, ένα ξανθό πρόσκοπο από το Νιου Τζέρσεϊ και συχνό ταξιδιώτη, που σπανίως κατάφερε να ταξιδέψει χωρίς προβλήματα, καθώς μοιράζεται το ίδιο ονοματεπώνυμο με ύποπτο για πράξεις τρομοκρατίας.


Δύο ετών τον έλεγξαν
Η μητέρα του Μάικι κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν το παιδί ήταν ακόμη μωρό και δεν μπορούσε να κρατήσει θέση γι’ αυτόν στην πτήση τους για τη Φλόριντα. «Υπάλληλος της εταιρείας μού είπε ότι το όνομα του μωρού ήταν “στη λίστα”», θυμάται η κ. Χικς. Την πρώτη φορά που ο Μάικι υπέστη σωματικό έλεγχο ήταν 2 ετών. Η αντίδρασή του ήταν να ξεσπάσει σε λυγμούς. Υστερα από χρόνια πολύωρων καθυστερήσεων, οι φετινές διακοπές της οικογένειας στις Μπαχάμες ήταν αυτές που συγκλόνισαν τους Χικς. Ο Μάικι υπεβλήθη σε σωματικό έλεγχο στην αναχώρηση και πιο αυστηρό έλεγχο στην επιστροφή. Παρότι το όνομα του Μάικι δεν συμπεριλαμβάνεται στη «λίστα απαγόρευσης πτήσεων», που διαθέτει 2.500 ονόματα, μόλις 10% από αυτά Αμερικανών, τα στοιχεία του συγκαταλέγονται σε άλλη λίστα, εκείνη των «υπόπτων», με 13.500 ονόματα.
Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας ασφάλειας πτήσεων, Τζέιμς Φωτεινός, αν και επιμένει ότι «ο κατάλογος υπόπτων δεν περιλαμβάνει παιδιά», αρνείται να σχολιάσει την περίπτωση του Μάικι. Το παιδί, που φοιτά στην τρίτη τάξη του δημοτικού σχολείου του Κλίφτον του Νιου Τζέρσεϊ, είναι ικανό να απαγγείλει με ευκολία τα πολύπλοκα βήματα που πρέπει να ακολουθεί στα αεροδρόμια. Ξεκινά νωρίς για το αεροδρόμιο, πάντα με το διαβατήριό του, ακόμη και για εσωτερικές πτήσεις.


Επιβιβάζονται τελευταίοι
Αφού προσπαθήσει να εξασφαλίσει κάρτα επιβίβασης στο κάουντερ, η υπάλληλος θα τον κοιτάξει με έκδηλη έκπληξη, προτού φωνάξει τον προϊστάμενό της, που ύστερα από σειρά τηλεφωνημάτων και παρακλήσεων, πετυχαίνει να επιβιβάσει τον Μάικι στην πτήση του. Η οικογένεια έχει συνηθίσει πια να επιβιβάζεται τελευταία στις πτήσεις της και άρα να κάθεται σε ξεχωριστές θέσεις.
Στην πτήση της επιστροφής από τις Μπαχάμες την περασμένη Παρασκευή, η κάρτα επιβίβασης του Μάικι διέθετε τέσσερα μεγάλα κόκκινα «S». Σαν να μην έτρεχε τίποτα, ο Μάικι είπε στη μητέρα του: «Επιλεκτικός έλεγχος. Μη σε νοιάζει».
Η κ. Χικς που έχει καταθέσει επίσημο αίτημα αφαίρεσης του ονόματος του γιου της από τη λίστα υπόπτων στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, λέει: «Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας. Αυτό όμως είναι γελοίο. Αφού βλέπουν ότι είναι ένα οχτάχρονο παιδί. Παρότι μπορεί να εμφανίζει τρομοκρατικές τάσεις στο σπίτι, δεν τις εκδηλώνει ποτέ στα αεροπλάνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: