"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Απειλεί να κλείσει η Google στην Κίνα

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ να αποχωρήσει από την αγορά της Κίνας εξετάζει η Google. Η πιθανότητα να σταματήσει τις δραστηριότητές της στη μεγαλύτερη διαδικτυακή αγορά του κόσμου οφείλεται «στη στοχευμένη επίθεση υψηλής τεχνολογίας» που δέχθηκε η εταιρική υποδομή της τον περασμένο μήνα από κινεζικό έδαφος.
Όπως ανέφερε χθες στο εταιρικό μπλογκ ο διευθυντής της νομικής υπηρεσίας της Google Ντέιβιντ Ντράμον, στο στόχαστρο της ανεπιτυχούς επίθεσης βρέθηκαν κυρίως οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις Κινέζων ακτιβιστών. Η εταιρεία δεν κατηγόρησε ευθέως την κινεζική κυβέρνηση, αλλά δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένη πλέον να υποβάλλεται σε λογοκρισία η κινεζική μηχανή αναζήτησης Google.cn, κάτι που ουσιαστικά οδηγεί σε κλείσιμό της.

Η Google ανακοίνωσε πάντως ότι θα αρχίσει συνομιλίες με την κινεζική κυβέρνηση εντός των προσεχών εβδομάδων με αντικείμενο τη διερεύνηση της δυνατότητας να τεθεί σε λειτουργία, στο πλαίσιο της κινεζικής νομοθεσίας, μια μηχανή αναζήτησης η οποία δεν θα υποβάλλεται σε λογοκρισία.

Πολιτικές διαστάσεις
Η μηχανή αναζήτησης Google άρχισε να λειτουργεί στην Κίνα το 2006, αφού συμφώνησε σε μερικό έλεγχο των αποτελεσμάτων αναζήτησης ύστερα από απαίτηση της κινεζικής κυβέρνησης. Το μερίδιό της στην κινεζική αγορά, μία από τις ελάχιστες στον κόσμο όπου αμερικανική εταιρεία δεν έχει την «πρωτοκαθεδρία», υπολογίζεται σε 35% για το τελευταίο τρίμηνο του 2009.

Η απειλή πάντως της Google για αποχώρηση από την κινεζική αγορά έλαβε αμέσως πολιτικές διαστάσεις, και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις στην Google εγείρουν «σοβαρότατες ανησυχίες». «Η δυνατότητα να επιχειρεί κάποιος με αξιοπιστία στον κυβερνοχώρο», αναφέρεται, «είναι καθοριστικής σημασίας στη σύγχρονη κοινωνία και οικονομία».

Η κινεζική κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, αναμένει εξηγήσεις από την Google η οποία απασχολεί περίπου 700 εργαζόμενους. Πάντως, αναλυτές θεωρούν την ανακοίνωση αποχώρησης κίνηση στρατηγικής πριν από την έναρξη σκληρών διαπραγματεύσεων με την κινεζική ηγεσία.
ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: