"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η αποτυχημένη ναρκωτική πολιτική

Του ΓΙΩΡΓΗ Α. ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ
(ιατρου και προέδρου του Ελευθεριακού Συνδέσμου Απεξάρτησης - ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α.)

Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση για τα παράνομα ψυχότροπα -«ναρκωτικά»- του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ΕΠΝΤ) από τις Βρυξέλλες.(1)
Σε αυτήν αναγνωρίζεται αύξηση της ηρωίνης, της χρήσης και των θανάτων.
Η Ελλάδα, ενώ είναι σχετικά χαμηλά στη χρήση, είναι μεσαία στο επίπεδο θανάτων!
Ακόμα μια χρονιά επιβεβαιώνεται η καταστροφική αποτυχία της ναρκωτικής απαγορευτικής πολιτικής να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, που η ίδια έχει δημιουργήσει τον τελευταίο αιώνα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ολα όσα αποτελούν το «πρόβλημα των ναρκωτικών» είναι δημιουργήματα της μετατροπής ενός θέματος επιλογής και υγείας σε θέμα επιβολής και δίωξης.

1) Οι θάνατοι: προϊόντα -κατά κανόνα- συνθηκών νοθείας και άγνοιας του καταναλώσιμου προϊόντος ή ανθυγιεινών συνθηκών λήψης (κανένας χρήστης δεν θέλει να πεθάνει!).

2) Η εγκληματικότητα: 70% της εγκληματικότητας του δρόμου είναι για την εξεύρεση της δόσης.

3) Οι ατελείωτες φυλακίσεις που έχουν οδηγήσει σε υπερκορεσμό των φυλακών και σε εγκληματοποίηση αθώων χρηστών (50% των κρατουμένων είναι για «ναρκωτικά»).

4) Το τεράστια κερδοφόρο και διαρκώς διευρυνόμενο παράνομο εμπόριο (12.500 ευρώ το δευτερόλεπτο!).

5) Το οικονομικό κόστος στους φορολογούμενους πολίτες για τη συντήρηση και ανάπτυξη των σχετικών διωκτικών, δικαστικών, σωφρονιστικών, προπαγανδιστικών κ.ά. μηχανισμών (40.000.000 ευρώ την ημέρα!).

6) Πρόκληση για χρήση στις νεαρές ηλικίες, όπου «η έλξη της παράβασης, η περιέργεια και η επιθυμία για κάτι τολμηρό είναι από τους βασικότερους παράγοντες έναρξης της χρήσης», σύμφωνα με την έκθεση της ΕΟΚ. (2) Η Ελλάδα έχει πάρει πριν από τρία χρόνια την πρωτιά στη Δυτική Ευρώπη σε παραβατικότητα ανηλίκων για ναρκωτικά.(3)

Είναι ολοφάνερο πια ότι ο καταστροφικός «πόλεμος κατά των ναρκωτικών», εκτός από αποτυχημένος είναι ύποπτος και υποκριτικός: «Η μισή (σημερινή βρετανική) κυβέρνηση, καθώς και ο ηγέτης των Συντηρητικών, όπως και τρεις Αμερικανοί πρόεδροι στη σειρά είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών στα νιάτα τους και ακόμα τιμωρητικοί νόμοι εξακολουθούν να απειλούν με φυλάκιση άλλους, που κάνουν το ίδιο πράγμα» γράφει η «Guardian».(4)

Από δεκαετίες, επιστήμονες, πολιτικοί, δικαστικοί, αστυνομικοί και άλλοι πολίτες, που άμεσα γνωρίζουν την αποτυχία της συνεχιζόμενης απαγορευτικής πολιτικής, ζητούν τη μείωση ή άρση της και η πραγματικότητα τους δικαιώνει. Πριν από μια δεκαετία, ο Ιατρικός Σύλλογος του Βερολίνου και ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος ζήτησαν τη νομιμοποίηση της κάνναβης και τη συνταγογράφησή της σαν «αξιοσημείωτα ασφαλές φάρμακο». (5) Είχε προηγηθεί η πρώην υπουργός Υγείας των ΗΠΑ J. Elders.(6) Πριν από ένα μήνα, ο Ομπάμα νομιμοποίησε την ιατρική χρήση και προμήθεια κάνναβης για την αντιμετώπιση πλήθους ασθενειών, ομοσπονδιακά στις ΗΠΑ.(7) Αντίθετα, η αγγλική κυβέρνηση απέλυσε τον διευθυντή της επιτροπής ναρκωτικών D. Nut, που υποστήριξε με στοιχεία ότι η κάνναβη είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη από το αλκοόλ και τον καπνό.(8)

Ο πρώην διευθυντής της δίωξης στη Scottland Yard, Ed. Elison, ζήτησε διαχωρισμό της κάνναβης από τις παράνομες ουσίες και χορήγηση ηρωίνης στα νοσοκομεία. (9) Παρόμοια πρόταση είχε κάνει και ο Αν. Φλώρος πρ. προϊστάμενος Δίωξης Νομού Αττικής, σε έκθεση στον και τότε υπ. Δημ. Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη από το 2001.10 Και άλλος πρ. προϊστάμενος Δίωξης Ναρκωτικών στην Ασφάλεια Προαστίων, ο υποστράτηγος ε.α. Γρ. Καρτσωνάκης, ζήτησε νομιμοποίηση της κάνναβης.(11) Ο δημόσιος εισαγγελέας του Βέρμον,(12) η ομοσπονδία αστυνομικών του Strathclyd,(13) η ομοσπονδία αστυνομικών Μ. Βρετανίας (14) και ο αστ. διευθυντής Βορ. Ουαλίας Ρ. Μπράνστορμ,(15) ζήτησαν τη νομιμοποίηση της κάνναβης και τη νοσοκομειακή χορήγηση ηρωίνης. Ο Μπράνστορμ, μάλιστα, χαρακτήρισε τον πόλεμο των ναρκωτικών ανήθικο.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ αναγνωρίζουν ότι ο πόλεμος των ναρκωτικών απέτυχε, «αλλά να μην το κουβεντιάζουμε» (16) και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών της Ε.Ε., G. Catania, δήλωσε την αποτυχία της καταστολής, «ενώ η Ολλανδία είναι στα ναρκωτικά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.(17) Στην Ελλάδα, από όλο το πολιτικό φάσμα -πλην ΚΚΕ και ΛΑΟΣ- έχει ζητηθεί αλλαγή στα ναρκωτικά προς την κατεύθυνση «μείωση της βλάβης»: Α. Ανδριανόπουλος, Π. Τατούλης, Γ. Παπανδρέου, Σ. Μπένος, Κ. Λαλιώτης, Γ. Λιάνης, Μ. Δαμανάκη, Φ. Κουβέλης, Ν. Κωνσταντόπουλος, Γ. Μπανιάς, Α. Τσίπρας, είναι μερικοί μόνο από τους πολιτικούς που έχουν καταλάβει ότι η απαγόρευση απέτυχε.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας σε άρθρο του στην «Guardian» αποτυπώνει αυτή την αποτυχία.(18) Η γερμανική Βουλή νομοθετεί τη χορήγηση ηρωίνης στους εξαρτημένους, ακολουθώντας τα παραδείγματα του Καναδά και της Ελβετίας.(19) Η Αργεντινή, το Μεξικό, η Βολιβία, η Κολομβία, ο Ισημερινός (και ετοιμάζεται και η Βραζιλία) νομιμοποίησαν φέτος τη χρήση όλων των παράνομων ουσιών, ενώ η Πορτογαλία έχει προηγηθεί από το 2001.

Είναι καιρός η ελληνική κυβέρνηση να αντισταθεί στις πιέσεις εκείνων που συντηρούν τα κολοσσιαία κέρδη της απαγόρευσης και να προχωρήσει στην αλλαγή του ναρκωτικού νόμου που γεννά τραγωδίες. Ελπίζουμε τα πρόσφατα μέτρα του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μη προφυλάκιση των χρηστών (20) να είναι μια προεισαγωγή στην οριστική κατάργηση της φυλάκισής τους και στην απελευθέρωση χιλιάδων συμπολιτών μας από την εγκληματοποίηση. Η ώρα έχει φτάσει!

www.elefsyna.org , www.giorgisoiko.gr

Αναφορές
1. Ελευθεροτυπία 6-11-09 - 2. Αρθρο 38 Εξετ. Επιτροπή για τα ναρκωτικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, Σεπτ. 1986 - 3. Καθημερινή 15-3-06 - 4. Ελευθεροτυπία 4-11-09 - 5. Ελευθεροτυπία 26-2-98. Independent on Sunday 16-11-97 - 6. Whasington Post December 1992 - 7. Ελευθεροτυπία 20-10-09 - 8. Ελευθεροτυπία 2-11-09 - 9. Νέα 14-10-2000 - 10. Βήμα 5-7-01 - 11. Καθημερινή 26-11-89 - 12. Robert Sand 30-11-06 - 13. Αντιπροσωπεύει 7.700 αστυνομικούς, Απρίλης 2006 - 14. Ελευθεροτυπία 20-2-07 - 15. Ελευθεροτυπία 12-10-07 - 16. Καθημερινή 17-11-2007 - 17. Ελευθεροτυπία 23-11-07 - 18. Καθημερινή 18-9-09 - 19. Ελευθεροτυπία 5-6-09 - 20. Ελευθεροτυπία 13-11-09

Δεν υπάρχουν σχόλια: