"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Απογοήτευσε ο Ομπάμα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Ξεφούσκωσαν οι ελπίδες που είχε γεννήσει η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα ως προέδρου των ΗΠΑ. «Ισως δεν μπορεί» είναι ο τίτλος ολοσέλιδης ανάλυσης των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, που αντιστρέφουν το προεκλογικό σύνθημα του Ομπάμα «Ναι, μπορούμε!».


Δεν γνωρίζουμε αν μπορεί. Το βέβαιο όμως είναι ότι δεν άλλαξε την Αμερική ο πρώτος μαύρος πρόεδρός της. «Ηρωα της οπισθοχώρησης» τον αποκαλεί η «Ντι Τσάιτ», η εφημερίδα της γερμανικής σοσιαλδημοκρατικής διανόησης. Η επίσης γερμανική «Ταγκεστσάιτουνγκ» είναι ακόμη πιο σκληρή: «Πόσος Μπους βρίσκεται μέσα στον Ομπάμα;» αναρωτιέται σε πρωτοσέλιδο τίτλο της.

Και οι Αμερικανοί έχουν απογοητευθεί από τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης Ομπάμα. Κυρίως η αριστερή πτέρυγα των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ. Αυτή που έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του. Ετσι η δημοτικότητα του Ομπάμα που ξεκίνησε με ποσοστό-ρεκόρ (68%) κατρακύλησε στο δεύτερο χειρότερο ποσοστό όλων των εποχών ως προς τη δημοφιλία του προέδρου έπειτα από ένα χρόνο εξουσίας, στο 50%. Μόνο ο Ρίγκαν (με 49%) είχε πάει χειρότερα.

Ελάχιστες οι επιτυχίες του Ομπάμα. Σημαντικότερη, βέβαια, η μεταρρύθμιση του φρικτού συστήματος υγείας των ΗΠΑ, το οποίο έχει αφήσει 50 εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς κοινωνική ασφάλιση. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο που θα περάσει από το Κογκρέσο -ακόμη δεν έχει ψηφιστεί- έχει ελάχιστη σχέση με όσα υποσχόταν προεκλογικά ο Ομπάμα. Αγνώριστο έχει καταντήσει από τους συμβιβασμούς. Είναι όμως πολύ καλύτερο από το τίποτα. Οχι φυσικά για τους Ευρωπαίους, αλλά για τους φτωχούς Αμερικανούς που δεν είχαν ιατρική περίθαλψη και τώρα κάτι θα αποκτήσουν, αν και όχι όλοι.
Αλλαξε και το στυλ άσκησης της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα δεν αποπνέει εκείνο το αλαζονικό ύφος του Μπους, του Τσένι, του Ράμσφελντ και όλων των ακροδεξιών γερακιών του νεοσυντηρητισμού που έκανε όλη την ανθρωπότητα να μισεί τις Ηνωμένες Πολιτείες με το ίδιο πάθος που εξήντα χρόνια νωρίτερα μισούσε τη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ.

Δυστυχώς, όμως, μέχρι τώρα το μόνο που άλλαξε ήταν το στυλ, όχι την ουσία της πολιτικής της Ουάσιγκτον. Οι νεοσυντηρητικοί του Μπους είχαν βυθίσει τον κόσμο σε έναν πολιτικό Μεσαίωνα υφέρποντος ολοκληρωτισμού. Ο Ομπάμα δεν έκανε τίποτα για να φέρει μια πολιτική Αναγέννηση.

Ούτε το Γκουαντάναμο, αυτό το «Νταχάου του 21ου αιώνα» που αποτελεί το ισοδύναμο των χιτλερικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, έκλεισε ο Ομπάμα, παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει. Ετοιμάζεται, μάλιστα, να κάνει μυστικές δίκες με τα έκτακτα στρατοδικεία που είχαν στήσει οι νεοσυντηρητικοί!

Κλιμάκωσε τον πόλεμο για την υποδούλωση του Αφγανιστάν και φυσικά δεν διέταξε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Δεν σταμάτησε ούτε καν την επέκταση των εποικισμών των αιμοσταγών Ισραηλινών στα παλαιστινιακά εδάφη.

Κλιμακώνει την αντιπαράθεση με το Ιράν.

Υποτιμητική αδιαφορία χαρακτηρίζει την πολιτική συμπεριφορά του απέναντι στην Ευρώπη.

Ο στραγγαλισμός των ελευθεριών των πολιτών όλου του κόσμου με πρόσχημα τον υποτιθέμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» συνεχίζεται αμείωτος επί των ημερών του Ομπάμα. Οσο για την οικονομική πολιτική του, έθεσε ακαριαία εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στη διάθεση των τραπεζών και των παρασίτων του χρηματοπιστωτικού συστήματος εκτοξεύοντας το έλλειμμα στο 11,2%, που αποτελεί το μεγαλύτερο έλλειμμα των ΗΠΑ εδώ και... εβδομήντα χρόνια, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ίδια ώρα η ανεργία καλπάζει στη χώρα.

Τον έπνιξε το κατεστημένο, είναι το συμπέρασμα από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του Ομπάμα - αν υποθέσουμε, φυσικά, ότι αυτός όντως ήθελε να κάνει κάποια αλλαγή στις ΗΠΑ. «Το πρώτο έτος του Ομπάμα στην εξουσία προσέφερε ένα φροντιστήριο που οξύνει τον προβληματισμό ως προς τα όρια της προεδρικής ισχύος» έγραψαν χαρακτηριστικά οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Θα επανεκλεγεί πάντως ο Ομπάμα το 2012, από τη στιγμή που ενσωμάτωσε πλήρως την πολιτική του στο πλαίσιο που του έθεσε το αμερικανικό κατεστημένο. Πιθανότατα όμως θα χάσουν οι Δημοκρατικοί πολλές έδρες στο Κογκρέσο φέτος τον Νοέμβριο. Πράγμα που θα διευκολύνει τον Ομπάμα να κυβερνήσει με περισσότερες δεξιές υποχωρήσεις.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: