"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ασκήσεις (πολύ) υψηλής πολιτικής

Tου Γιωργου Mαντελα

Οποιος προέβλεπε το τέλος του κοινωνικού δράματος που παίχθηκε στις ελληνικές εφορίες με τον τίτλο «κατέθεσα (κατά το αμάρτησα) για τα τέλη», έκλεβε... εκκλησία. Από τη στιγμή που ο πρωταγωνιστής καλούνταν να καταβάλει 500 ευρώ για να διασώσει μια ανάμνηση (γιατί Ι.Χ. δύσκολα τα λες) αξίας το πολύ 1.000-1.500 ευρώ, οι τίτλοι τέλους ήταν σίγουρο ότι θα έπεφταν.

Στο ταμείο (υπουργείο Οικονομικών), όμως, κατέβασαν μούτρα. Γιατί συνειδητοποίησαν ότι πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι. Τι κατάφεραν; Και αναστάτωση προκάλεσαν και πολιτικό κόστος «έφαγαν» και λιγότερα λεφτά, απ’ όσα υπολόγιζαν, εισέπραξαν.

Παλιές, «επιτυχημένες», συνταγές Αλογοσκούφη δηλαδή, από νέους σεναριογράφους. Τουλάχιστον, ο πρώτος είχε το πρωτότυπο. Αυτοί είναι κακέκτυπο. Το ηθικό συμπέρασμα;

Οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν, τα πρόσωπα να ανανεώνονται, η κουτοπονηριά, όμως, παραμένει. Κι ο άλλος, όταν έχει διακομματικά «εκπαιδευθεί» χρόνια σε αυτή, είναι δύσκολο να την πατήσει. «Μου παίρνεις κύριε το κίνητρο (σ.σ. απόσυρση) αλλά μου κρατάς το αντικίνητρο (σ.σ. υψηλά τέλη); Πάρε τότε τις πινακίδες, για να έχεις να με θυμάσαι».
Απλές ασκήσεις, υψηλής πολιτικής δηλαδή. Απλώς, οι έχοντες το μαχαίρι της εξουσίας, δεν λένε να καταλάβουν ότι οι λογικές του Καραγκιόζη («τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου, δικά μου») έχουν αποσυρθεί ανεπιστρεπτί. Εκεί γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Το κακό είναι ότι δεν αποσύρθηκαν μαζί και τα «Opel Κάραβαν» του ’80.

Γιατί, θα πρέπει να αλλάξουν πλευρό οι «έξυπνοι Αθηναίοι» στα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος αν κοιμούνται ήσυχοι, νομίζοντας ότι τουλάχιστον θα εκδικηθούν τα «αγύριστα κεφάλια», της κατά βάση και κατά εισοδηματική δήλωση ανέμελης ελληνικής επαρχίας στερώντας τους τα Ι.Χ. Γιατί, απλά, δεν θα τα αποσύρουν, αλλά θα τα... κυκλοφορούν, χωρίς πινακίδες. Το έργο έχει ξαναπαιχθεί, στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Απλώς, θα επαναληφθεί.

Τώρα, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είπε mea culpa και υποσχέθηκε ότι θα διορθώσει το λάθος, πολύ λίγο μετράει. Γιατί δεν μίλησε απλά και συγκεκριμένα, αλλά αόριστα και γενικά. Αν τη μέρα που παραδέχονταν το φάουλ, έλεγε και πως θα το... χτυπήσει, τότε μπορεί και να προλάβαινε το κακό. Τώρα, «άφησε να εννοηθεί», που λένε και οι δημοσιογράφοι, ότι κάτι θα κάνει. Αλλά τι; Συμψηφισμό; Αναίρεση της απόφασης; Κατάργησή της; Τι ακριβώς;

Συνεπώς, μέχρι να αποφασίσουν στην κυβέρνηση, θα πηγαινοέρχονται στους χωματόδρομους οι άλλοι. Ούτως ή άλλως, σε έναν χρόνο θα άρει την αδικία η «κεντρική εξουσία» -έτσι δεν λέει;-, για έναν χρόνο θα κατατεθούν και οι πινακίδες. Του χρόνου, αν «βάλουν μυαλό» στα υπουργεία, θα πληρωθούν και τα τέλη. Αλλιώς, η κατάσταση θα διαιωνίζεται, προς ζημία όλων. Γιατί, από αυτή την κατάσταση, στο τέλος, κανείς δεν θα βγει κερδισμένος. Αλλά, δεν μπορείς, από τη μια να ευαγγελίζεσαι «μια άλλη, δίκαιη πολιτική» κι από την άλλη να κοροϊδεύεις τον άλλο μπροστά στα μούτρα του.
Θα σε τιμωρήσει, κι ας σε ψήφισε και με τα δύο χέρια, μόλις πριν από τρεις μήνες...
πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: