"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η αποθέωση της αλαζονείας


Tου Σταυρου Tζιμα



Ο νεαρός αγροτοσυνδικαλιστής στα σύνορα καλωδιώθηκε και πήρε θέση για ζωντανή σύνδεση σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή.
Πίσω του αγριωποί συναγωνιστές του διαγκωνίζονταν για μια θέση στο πλάνο που θα τους χάριζε την πολυπόθητη ολιγόλεπτη δημοσιότητα και θα ανέβαζε τις αγωνιστικές τους μετοχές στο χρηματιστήριο της αναγνωρισιμότητας στις καφετέριες του χωριού.

«Μέχρι πότε σχεδιάζετε να κρατήσετε κλειστά τα σύνορα;», ρώτησε ο τηλεπαρουσιαστής.

«Μέχρι να ικανοποιηθούν όλα, το τονίζω όλα, τα αιτήματά μας», απάντησε με ύφος βλοσυρό που δεν σήκωνε αντιρρήσεις. Αρχισε να αραδιάζει, ένα, δύο τρία, πέντε, καμιά δεκαριά, μέχρι που τον διέκοψε ο συνομιλητής του.

«Και έως τότε θα κρατάτε κλειστά τα σύνορα, γνωρίζετε ότι η γειτονική Βουλγαρία προσέφυγε στην Κομισιόν και απειλούμαστε με πρόστιμο πολλών εκατομμυρίων ευρώ;».

«Δεν μας ενδιαφέρει, να τα πληρώσει η κυβέρνηση».

«Μα η κυβέρνηση δεν θα τα βάλει από την τσέπη της από εμάς θα τα πάρει».

«Σας είπα, δεν μας αφορά, ας τα δώσουν τα τριακόσια λαμόγια της Βουλής».



Η σκηνή, πάλι σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, αλλά από άλλο μπλόκο, στον κάμπο της Θεσσαλίας, αυτή τη φορά.
«Θα συμμετάσχετε στον διάλογο στον οποίο σας καλεί η υπουργός;»

«Να έρθει εκείνη στα μπλόκα να μιλήσουμε».

«Υπάρχουν δεκάδες μπλόκα, μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση έτσι;»

«Δικό της πρόβλημα».



Η αποθέωση της αλαζονείας, ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο. Κλείνουν τους δρόμους με τα τρακτέρ και αξιώνουν εδώ και τώρα, «τα πάντα όλα».
Αδιαφορούν εάν με τον τρόπο που διεκδικούν τα αιτήματά τους ταλαιπωρούν χιλιάδες εργαζόμενους, φτωχούς συμπολίτες μας που σε ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες χάνουν μεροκάματα γιατί αδυνατούν να πάνε στις δουλειές; Δεν τους απασχολεί το γεγονός ότι άλλοι κλάδοι, (μεταφορείς, έμποροι, εξαγωγείς, καταστηματάρχες κ.λπ.) δέχονται καταστροφικό πλήγμα από τις δικές τους κινητοποιήσεις;



Οι αγροτοσυνδικαλιστές αισθάνονται πανίσχυροι, ανίκητοι. Θεωρούν ότι κανείς δεν μπορεί να τους κουνηθεί όσο έχουν αναπτυγμένες στους δρόμους τις «επιλαρχίες» των τρακτέρ.

Ανοίγουν τα μπλόκα μόνο για πολύ σοβαρούς λόγους. Οπως, για να περάσουν, ευπαθή προϊόντα, τα δικά τους δηλαδή, και οι φανατικοί ποδοσφαιρόφιλοι για να συμπαρασταθούν στις ομάδες τους! Οι άλλοι ας κόψουν το κεφάλι τους. Αν δεχθούμε ότι τρώγοντας έρχεται η όρεξη, κάθε χρόνο θα έχουμε τα ίδια. Πέρυσι η τότε κυβέρνηση κατέβαλε 500 εκατ. ευρώ για να απελευθερωθούν οι δρόμοι, ποσό το οποίο η Ε.Ε. μας γυρεύει πίσω.



Τώρα οι αγροτοσυνδικαλιστές αξιώνουν 1 δισ. που τους είχε υποσχεθεί, πλειοδοτώντας ως αντιπολίτευση, η σημερινή. Του χρόνου θα κατεβάσουν τα τρακτέρ, αξιώνοντας περισσότερα, αν βεβαίως μέχρι τότε δεν έχουμε χρεοκοπήσει ως χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: