"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Εραψαν Αφγανό σε κάθισμα αυτοκινήτου!


Mια εικόνα χίλιες λέξεις. Εραψαν 17χρονο Αφγανό στο κάθισμα αυτοκινήτου και στοίβαξαν το 15χρονο αδελφό του μέσα σε βαλίτσα!
Λαθρεμπόριο ανθρώπινων ψυχών, καταρράκωση κάθε έννοιας αξιοπρέπειας, για 2.500 ευρώ το κεφάλι! Τόσο κοστολόγησαν οι σύγχρονοι δουλέμποροι το ταξίδι της «ντροπής», από την Ηγουμενίτσα στο Μπάρι της Ιταλίας με το πλοίο της γραμμής, για τους δύο αλλοδαπούς που αναζητούσαν τη «γη της Επαγγελίας», στη γειτονική χώρα. Ο εντοπισμός των δύο «απόκληρων της ζωής» έγινε από τους Ιταλούς αστυνομικούς, μόλις το πλοίο «Sea Trade» αποβιβάστηκε στο Μπάρι. Είχαν καταφέρει να περάσουν τον έλεγχο στην Ελλάδα, αλλά η επιχείρηση «χάλασε» στην Ιταλία.

Μαζί με τους δύο Αφγανούς, που πέρασαν το δικό τους μαρτύριο, για το πολύωρο ταξίδι (15 ώρες διαδρομή), συνελήφθη και ο 42χρονος οδηγός του αυτοκινήτου. Περισσότεροι από 1.000 λαθρομετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στην Ηγουμενίτσα, περιμένοντας πότε θα πάρουν σειρά για να μπουν στα καράβια για την Ιταλία. Μετά από την περσινή απομάκρυνσή τους από τον καταυλισμό της Πάτρας, τα κυκλώματα τους «έσπρωξαν» στο λιμάνι της Θεσπρωτίας. Σε καθημερινή βάση, συλλαμβάνονται δεκάδες λαθρομετανάστες από τους λιμενικούς και τους αστυνομικούς.
Τα κρατητήρια της Αστυνομίας και του Λιμενικού είναι ασφυκτικά γεμάτα και πολύ συχνά χρειάζεται να φεύγουν λεωφορεία προς άλλες κατευθύνσεις της χώρας, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες φιλοξενίας. Σύμφωνα με το νομάρχη Θεσπρωτίας κ. Βασίλη Γιόγακα, «η κατάσταση είναι εκρηκτική, αφού η περιοχή δεν διαθέτει υποδομές ούτε για τη φιλοξενία ούτε καν για τη σίτιση των ανθρώπων αυτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: