"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κάτι τρέχει στον «οντά»!

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ




Ο «ΚΟΣΜΙΚΟΣ ΟΝΤΑΣ» είναι η εστία σημαντικών εξελίξεων αυτή την εποχή στην Τουρκία.
Αυτός ο οντάς όμως διαφέρει από τους άλλους. «Ελα βράδυ στον οντά μου», έλεγε τοπ άσμα, βράδυ πήγαν στο οντά τους και δεν λένε να βγουν.

Ο «κοσμικός οντάς» είναι η λεγόμενη «κοσμική αίθουσα», η επτασφράγιστη και μυστήρια αυτή αίθουσα του γενικού επιτελείου και των «ειδικών δυνάμεων», όπου σχεδόν ό,τι υπάρχει μέσα είναι «κρατικό απόρρητο».

Ο οντάς ήρθε στο προσκήνιο με τις έρευνες που έγιναν και συνεχίζονται στον χώρο αυτό, στο πλαίσιο μιας σκοτεινής και περίεργης παρακολούθησης της κατοικίας του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης. Ουσιαστικά το θέμα συνδέεται με την υπόθεση του παρακράτους που είναι γνωστή ως «Εργκενεκόν».

Το τι ψάχνουν και το τι θα βρουν στον οντά είναι άλλο ένα μυστήριο. Πάντως οι «ειδικές δυνάμεις» είναι ο χώρος εκείνος των Ενόπλων Δυνάμεων που από τη δεκαετία του '50 αναφέρεται ως η εστία των μυστικών επιχειρήσεων του κράτους και ως εκ τούτου αναφέρονται ως παρακρατικές δραστηριότητες.

Ενα σημαντικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, ο Ντενγκίρ Μεχμέτ Φιράτ, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι «στην Τουρκία δεν υπάρχει παρακράτος, αλλά κράτος».

Ο ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΟΝΤΑΣ όμως, ενίοτε, παράγει πατάτες! Ετσι πιστεύει τουλάχιστον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ, που κατέχει τη θέση του υπερασπιστή των Ενόπλων Δυνάμεων και δίχως να περιμένει τι θα βγάλουν οι έρευνες, έσπευσε να δηλώσει ότι «από την κοσμική αίθουσα βγήκαν πατάτες»!

Εκτός από πατάτες, όμως, έχουμε και σοκολάτες! Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, το σπίτι του οποίου παρακολουθούσαν, όπως είπαμε, κάτι μυστήριοι τύποι του οντά, θεώρησε «πατάτα» την ίδια τη δήλωση του Μπαϊκάλ και είπε ότι «αν τώρα πάτε στον Μπαϊκάλ και του δείξετε τα αποδεικτικά στοιχεία, θα πρέπει, αν είναι πιστός στη γραμμή του, να σας πει ότι αυτά είναι σοκολάτες»!
Δίπλα στις πατάτες και τις σοκολάτες, λείπει τώρα η πρωτεΐνη που ενδεχομένως θα προκύψει από το «τους κάνανε τα μούτρα κρέας». Τα μούτρα κρέας έχει κάνει, εδώ και δεκαετίες, το μυστήριο παρακράτος σε πολλούς και διάφορους. Αριστεροί, μειονοτικοί, Κούρδοι και διάφοροι άλλοι έχουν πέσει θύμα των κρατικών-παρακρατικών μηχανισμών.

Να 'ναι το «η κυβέρνηση κάνει τώρα ζυγοστάθμιση στις Ενοπλες Δυνάμεις» που έγραφε Τούρκος αρθρογράφος πριν από μερικές μέρες; Είναι η αλήθεια ότι εδώ και λίγο καιρό το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων έχει υποστεί μεγάλη ζημιά. Από εκεί όμως μέχρι τα «μούτρα κρέας» υπάρχει μια κάποια απόσταση.

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΟΝΤΑ θα δείξει. Θα δείξει όμως και το κατά πόσο καθαροί είναι ή θα είναι και όλοι όσοι μπαινοβαίνουν στον οντά, έστω για έρευνες. Και στο κάτω κάτω δεν μετρά το «ηθικό» ανάστημα αυτών που κάνουν την έρευνα, αλλά το ποιόν αυτών που θα τις αξιοποιήσουν. Και αυτοί είναι η πολιτική εξουσία.

Θα βγει δηλαδή κάτι από την όλη υπόθεση για την ουσία του παρακράτους, ή απλά θα είναι μια εκκαθάριση, δίχως να προκύψουν πράγματα σε σχέση με το αμαρτωλό παρελθόν του οντά;
ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: