"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ευτυχώς η δημοσιογραφία ζει… μακριά από την Ελλάδα

Του Κ. Σ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Η δημοσιογραφία, μαζί με την πολιτική και τους παράγοντες της οικονομίας, βρίσκεται στο κόκκινο της αναξιοπιστίας για τους πολίτες. Και δεν έχουν άδικο οι «υπήκοοι» της τηλεοπτικής μας «δημοκρατίας», που βλέπουν τη ζωή τους να ευτελίζεται όσο τα κέρδη των επώνυμων και κάποιων κρατικοδίαιτων δημοσιογράφων διογκώνονται. Αυτή όμως είναι η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Υπάρχει, ευτυχώς, και η άλλη, που δίνει θάρρος και ελπίδα.

Η αληθινή δημοσιογραφία, που κινείται σε χώρες που η δημοκρατία δεν υπάρχει ούτε στην τηλεοπτική της παραμόρφωση. 132 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, το 2009, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ασφάλεια της Δημοσιογραφίας (INSI).

Οι Φιλιππίνες, το Μεξικό, η Σομαλία και η Ρωσία ήταν, τον χρόνο που πέρασε, οι πιο επικίνδυνες χώρες για τη δημοσιογραφία, η οποία, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, συνεχίζει να είναι στο στόχαστρο διότι «τολμά να ανάψει ένα φως στις πιο σκοτεινές γωνιές των κοινωνιών». Όπως επισημαίνει η διεθνής οργάνωση, από τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης που πλήρωσαν με το ακριβότερο τίμημα την εκτέλεση των καθηκόντων τους, μόνον τρεις ήσαν αλλοδαποί, ενώ οι υπόλοιποι ήσαν τοπικοί δημοσιογράφοι που κάλυπταν επικίνδυνες υποθέσεις σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά στις χώρες τους.

«Οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να πεθαίνουν διότι τολμούν να ανάψουν ένα φως στις πιο σκοτεινές γωνιές των κοινωνιών. Αυτό είναι το συγκλονιστικό τίμημα που πληρώνουμε για τις πληροφορίες μας», τονίζει ο διευθυντής του INSI Ρόντνεϊ Πίντερ στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στη Γενεύη με την ετήσια έκθεση της οργάνωσης.

«Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση θα συνεχίζεται, όσο οι φονιάδες των δημοσιογράφων κυκλοφορούν ελεύθεροι», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι ελάχιστοι από τους δράστες οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.

Σημειώνει ακόμα ότι ο συνολικός απολογισμός του 2009, που διογκώθηκε με τον θάνατο 31 δημοσιογράφων στη μαζική σφαγή 57 ανθρώπων με πολιτικά κίνητρα στις νότιες Φιλιππίνες τον Νοέμβριο, είναι βαρύτερος κατά 22 νεκρούς σε σχέση με τον απολογισμό του 2008. Και το πιο περίεργο: Το αισιόδοξο στοιχείο που περιλαμβάνει η έκθεση είναι ότι ο αριθμός των νεκρών δημοσιογράφων στο Ιράκ ανήλθε πέρυσι σε πέντε και είναι μακράν ο μικρότερος που σημειώθηκε στη χώρα από την αμερικανική εισβολή.

www.info-guardian.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: