"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ταξιδεύοντας και με μισθό και με αποζημίωση


Της Σοφίας Βούλτεψη


Πολύς λόγος έχει γίνει τους τελευταίους μήνες στη χώρα σχετικώς με το τι είναι ηθικό και τι νόμιμο. Και πολύ μελάνι έχει χυθεί σχετικώς με το αν το νόμιμο είναι και ηθικό. Κι εκεί που πιστεύαμε ότι το λύσαμε το… γρίφο και συμφωνήσαμε όλοι πως το νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό -αφού οι νόμοι πολλές φορές εξυπηρετούν σκοπιμότητες άσχετες (κακώς) με την ηθική- βρεθήκαμε μπροστά στην απόδειξη ότι νομοθετούμε συνεχώς με «παραθυράκια».
Την αφορμή έδωσε η αποκάλυψη (από τη συνάδελφο Χριστίνα Λυκιαρδοπούλου) ότι κάποιοι βουλευτές συνέχιζαν και μετά την εκλογή τους να λαμβάνουν τις αμοιβές τους από την ΕΡΤ. Υποστηρίχθηκε ότι, μετά την κατάργηση του ασυμβίβαστου, οι βουλευτές μπορούν πλέον να εργάζονται κι επομένως δεν προκύπτει πρόβλημα νομιμότητας, αλλά ηθικής. Ότι, δηλαδή, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, που η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ευρωζώνη, δεν παραιτήθηκαν του ενός (κρατικού) μισθού τους.
Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα δεν δημιουργείται από την κατάργηση του ασυμβίβαστου. Αλλά από το «παραθυράκι» που με νόμο κατάργησε το νόμο, ο οποίος απαγορεύει σε οποιονδήποτε να λαμβάνει δύο μισθούς από το Δημόσιο. Οι βουλευτές μισθοδοτούνται από το δημόσιο κορβανά, αλλά τα χρήματα που λαμβάνουν ονομάστηκαν «αποζημίωση». Κι επομένως μπορούν μια χαρά να λαμβάνουν και δεύτερο μισθό από μια κρατική εταιρεία, όπως είναι η ΕΡΤ. Αν έτσι νομοθετούμε, τότε κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της αδιαφορίας.

Κι ενώ οι δύο από τους διπλοθεσίτες του Δημοσίου έσπευσαν, κατόπιν αποκαλύψεων, να παραιτηθούν από την εργασία τους στην ΕΡΤ -κατ’ ουσίαν από το μισθό τους, διότι διαφορετικά πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία πως στο διάστημα αυτό εργάζονταν πραγματικά- η τρίτη, η βουλευτής Επικρατείας Μάγια Τσόκλη, δήλωσε, προφανώς αγνοώντας τις υποχρεώσεις των νέων της καθηκόντων, ότι την έκαναν βουλευτή επειδή… ταξιδεύει!

Ουσιαστικά μας είπε πως θα συνεχίσει να ταξιδεύει. Και πως η μοναδική αλλαγή στη ζωή της θα είναι ότι γι’ αυτό θα εισπράττει και μισθό και αποζημίωση! Πρωτότυπη στ’ αλήθεια άποψη για την άσκηση του νομοθετικού έργου!
πηγη ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί τσαντίζεστε όταν ακούτε αλήθειες. Οντως η κυρία εκλέχτηκε γιατί ταξίδευε , είχε εκπομπή στην τηλεόραση και αναγνωρισιμότητα. Αν έκανη ζωή της και κάτι άλλο στη ζωή της δεν το γνωρίζω και μάλλον ούτε και οι ψηφοφόροι της. Οπότε αν σταματήσει να ταξιδεύει πιθανώς να μην επανεκλεγεί και να χάσει τα βουλευτικά της μπόνους. Για τέτοια είμαστε τώρα