"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Παθήματα και μαθήματα


Του ΓΙΑΝΝΗ Α. ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
(Καθηγητή Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ)


Η δεκαετία άλλαξε σε κλίμα συγκρατημένης... απαισιοδοξίας.
«Όταν χάνεις, μη χάνεις το... μάθημα» έλεγε ο Γκάντι.
Αναζητώντας λοιπόν τα μαθήματα που κρύβονται πίσω από τα παθήματα των τελευταίων χρόνων, ανακαλύπτουμε ξανά την αξία της παροιμίας «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».

Αφού το 2009 έδειξε ότι το ίδιο ισχύει και για την επικοινωνία, όταν αντικαθιστά την πολιτική... Σειρά έχουν οι αιτίες της κατάρρευ- σης της οικονομίας μας.

Όπου διδαχτήκα- με ότι όπως το γήρας μεγεθύνει τις αδυναμίες του ανθρώπινου οργανισμού, έτσι και η οικονομική κρίση, ως εκδήλωση ενός γερασμένου οικονομικού συστήματος, χτυπά τις οικονομίες στα αδύνατα σημεία τους. Που στη δική μας περίπτωση ήταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα κι ο υπέρμετρος δανεισμός.

Το τρίτο μάθημα έρχεται από την κατανομή των ευθυνών. Οι οποίες σύμφωνα με τη σημερινή κυβέρνηση βαραίνουν τους προηγούμενους. Οι οποίοι κι εκείνοι με τη σειρά τους ισχυρίζονται ότι τους κληροδοτήθηκαν από την κυβέρνηση Σημίτη. Χωρίς να εξηγούν όμως επαρκώς γιατί εγκαίρως δεν έλαβαν, ως όφειλαν, τα αναγκαία, όσο και επώδυνα μέτρα. Τα οποία τώρα με μεγάλη ευκολία συνιστούν στους... άλλους.

Το τελευταίο μάθημα προκύπτει από τις επιθέσεις των διεθνών οικονομικών κύκλων εις βάρος της οικονομίας μας. Οι οποίες, ειδικά όταν προέρχονται από δανειστές μας, δεν οφείλονται ασφαλώς σε καμιά... ανθελληνική συνωμοσία.

Άλλωστε δεν φταίει ο καθρέφτης όταν δεν μας αρέσει το είδωλο...


www.mylopoulos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: