"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο Άγγελος του Κουήνς

Του Γιώργου Αγγελόπουλου

Εδώ και πέντε χρόνια, κάθε βράδυ ανελλιπώς μετά τη δουλειά του (είναι οδηγός σχολικού λεωφορείου), ο Νεοϋορκέζος Χόρχε Μουνιόζ φέρνει ζεστό φαγητό στους πεινασμένους και τους άστεγους του Κουήνς.

Γύρω στις 9 με 10, ο Χόρχε φτάνει με το λευκό ημιφορτηγό του στην 74η Οδό. Μέσα σε δύο λεπτά, με τη βοήθεια της αδελφής του, της Λους, και δύο φίλων, μετατρέπει την καρότσα του ημιφορτηγού σε μια αχνιστή κουζίνα. Ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο είναι γεμάτο καυτό καφέ με μπόλικη ζάχαρη. Μεταλλικοί δίσκοι περιέχουν κομμάτια κοτόπουλο, νόστιμο και ζεστό, τα οποία τοποθετεί ένα ένα σε κουτιά από φελιζόλ που είναι ήδη γεμάτα με σαλάτα ζυμαρικών. Η ουρά έχει σχηματιστεί ήδη πριν από την άφιξή τους.
«Έμαθα αυτή την εβδομάδα από φίλους μου για τον Άγγελο του Κουήνς και είναι η τρίτη βραδιά που έρχομαι εδώ», λέει στον ανταποκριτή του βρετανικού «Ιντιπέντεντ» ο 67χρονος Ντομινίκ, ο οποίος ήρθε από την Αργεντινή και το μοναδικό του εισόδημα είναι ένα μικρό επίδομα αναπηρίας. Μέσα σε 45 λεπτά, τα κουτιά από φελιζόλ έχουν εξαφανιστεί.

Οι άνθρωποι που έρχονται στο συσσίτιο του Χόρχε έχουν αυξηθεί. Από γύρω στους 90 την άνοιξη, τώρα ταΐζει κάθε βράδυ γύρω στους 150. Φταίει η οικονομική κρίση, αλλά και η δημοσιότητα που απέκτησε, όταν το CΝΝ τον ανέδειξε Ήρωα της Χρονιάς 2009 και ο Βρετανός σεφ Τζέιμι Όλιβερ τον παρουσίασε πρόσφατα στην τηλεοπτική σειρά του με θέμα το φαγητό στην Αμερική.
Πάντως η δημοσιότητα δεν επηρέασε με άλλο τρόπο τον Χόρχε, ο οποίος είναι 44 χρονών, κατάγεται από την Κολομβία και είναι πλέον Αμερικανός πολίτης. Άλλωστε, δεν έχει τον χρόνο να ασχοληθεί με αυτή. Τελειώνει το βράδυ γύρω στις 11 και το πρωί σηκώνεται στις 5.15 για να πιάσει δουλειά ως οδηγός. Μόλις επιστρέψει στο σπίτι του, το απόγευμα, βοηθάει τη Λους και τη μητέρα του να ετοιμάσουν το φαγητό για το βραδινό συσσίτιο. Μέσα σε πέντε χρόνια, όπως αναφέρει, έχει σερβίρει 70.000 μερίδες.
Ο Χόρχε λέει πως έχει δεσμευθεί να βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο του Κουήνς κάθε βράδυ, 365 ημέρες τον χρόνο. Και οι άνθρωποι τους οποίους ταΐζει βασίζονται πλέον σ΄ αυτόν. «Κανένας τους δεν έχει δουλειά. Έτσι, χωρίς εμένα θα είχαν μια απλή επιλογή: είτε να φάνε, είτε να πληρώσουν το νοίκι», εξηγεί. Είχε συγκινηθεί από τη μοίρα μερικών αστέγων με τους οποίους είχε μιλήσει και είχε την ιδέα για το συσσίτιο όταν είδε ανθρώπους του εργοστασίου μιας εταιρείας κέτερινγκ για αερογραμμές να πετούν τεράστιες ποσότητες έτοιμου φαγητού στα σκουπίδια. Μέχρι σήμερα, το εργοστάσιο αυτό είναι από τους σημαντικότερους δωρητές στο εγχείρημα του Χόρχε και της ομάδας του, όμως δεν μπορεί να αποκαλύψει την ονομασία της εταιρείας, επειδή αυτό που κάνει είναι τυπικά παράνομο...
(Photo: O Χόρχε Μουνιόζ. Κατά την προετοιμασία του καθημερινού συσσιτίου, με τους εθελοντές του )
ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: