"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πυραμίδα από ρούχα, μνημείο θανάτου


Ο λόφος από ρούχα, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, υψώνεται στα 12 μέτρα στο παρισινό Γκραν Παλέ. Ενας μεταλλικός γερανός αρπάζει μερικά, τα σηκώνει 30 μέτρα ψηλά και τα αφήνει.
«Τα ρούχα είναι όπως οι άνθρωποι», λέει ο Κριστιάν Μπολτάνσκι, ο 65χρονος διάσημος, Γάλλος εικαστικός, που από σήμερα παρουσιάζει την εγκατάσταση «Personnes» (σημαίνει «πρόσωπα» αλλά και «κανείς» στα γαλλικά) στο πλαίσιο του ετήσιου εκθεσιακού προγράμματος «Monumenta».
«Ο γερανός είναι σαν το χέρι του Θεού. Δεν ξέρουμε ποιος θα σκοτωθεί και ποιος όχι», εξηγεί.
Η ζωή, η μνήμη, ο θάνατος, η τύχη και το πεπρωμένο μέσα από ένα σωρό ρούχα πεταμένα... Ευφυές.


Ταυτόχρονα, 400 ηχογραφημένοι παλμοί καρδιάς θα ακούγονται από τα ηχεία. «Θυμίζουν τον ήχο των μηχανών στα εργοστάσια. Οταν, όμως, σταθείς σε ένα ηχείο, τότε ακούς μόνο τον ήχο της καρδιάς κάποιου», συνεχίζει ο καλλιτέχνης. Τα τελευταία χρόνια συλλέγει χτύπους καρδιάς στο πλαίσιο του έργου του «Αρχεία της Καρδιάς». Και σ' αυτή την έκθεση θα ζητά από το κοινό να του χαρίσει τον ήχο της καρδιάς του...
 
Η έκθεσή του ήταν προγραμματισμένη για το καλοκαίρι του 2009. Ομως ο Μπολτάνσκι ήθελε βαρύ χειμώνα. Ζήτησε να μην ανάψουν καθόλου τη θέρμανση έως τις 21 Φεβρουαρίου, που θα διαρκέσει. «Με το κρύο το κοινό θα αισθανθεί μέσα στο έργο και όχι απέναντί του»...

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: