"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ποινή στο... πτύειν για τους Κινέζους

BBC

O πέλεκυς της δικαιοσύνης πρόκειται να πίπτει με μεγάλη αυστηρότητα σε οποιονδήποτε κάτοικο της Γκουανγκζού επιδεικνύει αντικοινωνική συμπεριφορά. Αυτή είναι η απόφαση των δημοτικών αρχόντων της πρωτεύουσας της επαρχίας της Καντόνας που ανακοίνωσαν ότι τα μέτρα που θα λάβουν, προκειμένου να ευπρεπίσουν γενικά την πόλη, επ’ ευκαιρία των Ασιατικών Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο, θα είναι δρακόντεια.
Αν κάποιος συλληφθεί να φτύνει, να σταθμεύει το αυτοκίνητό του παρανόμως ή να απλώνει τα πλυμένα ρούχα του σε κοινή θέα, όπως παραδείγματος χάρη πάνω σε φράκτες άλλων οικημάτων, θα διώχνεται από την πολυκατοικία όπου κατοικεί.
Ανάμεσα στα πιο σοβαρά αδικήματα που μπορεί να διαπράξει κάποιος είναι η ρίψη σκουπιδιών από τους... ορόφους και η αποθήκευση εύφλεκτων ή ακόμα και εκρηκτικών υλών. Η αλήθεια είναι ότι οι δημοτικοί άρχοντες της πόλης Γκουανγκζού έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν ένα σύστημα πόντων ποινής. Οποιος συγκεντρώσει περισσότερους από είκοσι πόντους μέσα σε μία διετία, χάνει το σπίτι του.

Διαδεδομένη συνήθεια

Το πτύειν είναι μια αντιαισθητική και ανθυγιεινή συνήθεια εξαιρετικά διαδεδομένη στην Κίνα, παρά τις επανειλημμένες εκστρατείες της κινεζικής κυβέρνησης να αποθαρρύνει τους πολίτες. Η ποινή για όποιον συλληφθεί επ’ αυτοφώρω να φτύνει είναι τρεις πόντοι. Η ούρηση σε δημόσιο χώρο επιφέρει επίσης ποινή τριών πόντων, η ρίψη σκουπιδιών πέντε και η ρίψη γενικότερα αντικειμένων από τους υψηλότερους ορόφους επιφέρει ποινή επτά πόντων. Aν ο ενοικιαστής του διαμερίσματος δεν καταφέρει να καταβάλει το ενοίκιο επί τρεις συνεχείς μήνες, τότε επιβαρύνεται με είκοσι βαθμούς ποινής, αρκετούς για να κινηθούν τα γρανάζια του μηχανισμού έξωσης.

Πολλοί κάτοικοι της πόλης, ωστόσο, έχουν επικρίνει το πρόγραμμα επισημαίνοντας ότι αποτελεί διάκριση κατά των φτωχών. «Τι θα συνέβαινε αν κάποιος εύπορος τα έκανε όλα αυτά;» αναρωτιέται ένας μπλόγκερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: