"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Δημοσιογράφος του κόσμου

Τoυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η Συλβί Κοφμάν είναι η πρώτη γυναίκα διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Λε Μοντ», ενός από τους πιο σεβαστούς γαλλικούς θεσμούς. Πηγαίνει κάθε μέρα στη δουλειά με το ποδήλατο, εργάζεται έξι ημέρες την εβδομάδα, 12 με 13 ώρες την ημέρα.
«Ξυπνώ στις 5.30», λέει στο περιοδικό «Νουβέλ Ομπσερβατέρ». «Για να είμαι στην εφημερίδα στις 7, η πρώτη σύσκεψη της σύνταξης είναι στις 7.30- κάνω μια διαδρομή 20 λεπτών από το σπίτι μου ώς την εφημερίδα. Την ώρα αυτή, το Παρίσι είναι δικό μου. Είναι υπέροχα».
Κόρη στρατιωτικού γιατρού ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής των Γιατρών του Κόσμου, είναι παντρεμένη με διπλωμάτη και δεν της αρέσει να μιλάει για τον εαυτό της.
Εξήντα πέντε χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου της, η «Λε Μοντ» αντιμετωπίζει προβλήματα. Η κυκλοφορία της έχει μειωθεί εξαιτίας της ύφεσης, αλλά και της εξάντλησης του οικονομικού μοντέλου στο οποίο βασιζόταν επί δεκαετίες ο γραπτός Τύπος. Η «Μοντ» αντιμετώπισε επίσης επανειλημμένες κρίσεις ηγεσίας, ενώ τώρα η ανακεφαλαιοποίηση της εταιρείας υπονομεύει την πλειοψηφική συμμετοχή των δημοσιογράφων σ΄ αυτήν και την εκδοτική ανεξαρτησία της εφημερίδας.
«Γνώριζα τα προβλήματα, όμως ούτε μια στιγμή δεν μου πέρασε από τον νου να αρνηθώ την τιμή αυτής της θέσης», λέει η Κοφμάν. «Δεν έρχομαι για να διαχειριστώ ένα ναυάγιο, αλλά για να αλλάξω τα πράγματα, μαζί με τον Ερίκ Φοτορινό (τον διευθυντή έκδοσης). Με τους 280 δημοσιογράφους της, η εφημερίδα αυτή έχει δύο ισχυρά ατού, την εμπειρία και την ανεξαρτησία. Το τοπίο των ΜΜΕ έχει αλλάξει. Η δημοσιογραφία είναι ένα ωραίο επάγγελμα που πρέπει να ανανεώσουμε. Πιστεύω σε μια δημοσιογραφία που θέτει ερωτήσεις, που βοηθάει τους αναγνώστες να βρουν αυτό που μας κρύβουν και που δεν θέλουν να μας πουν».
Η Συλβί Κοφμάν γεννήθηκε το 1955 στη Μασσαλία, σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Αιξ και το 1979 άρχισε να εργάζεται για το διεθνές ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Βρέθηκε στο Λονδίνο την εποχή της Θάτσερ, της μεγάλης απεργίας των ανθρακωρύχων και του θανάτου του Μπόμπυ Σαντς, μετά στη Νέα Καληδονία, στην Πολωνία και στη Σοβιετική Ένωση. Η «Μοντ» την προσέλαβε ως ανταποκρίτρια στη Μόσχα. Μέχρι το 1993 ταξίδευε στην Ανατολική Ευρώπη και μετά βρέθηκε στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη. Στο Παρίσι επέστρεψε πριν από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 για να ξαναφύγει σύντομα για τη Σιγκαπούρη.
Μια «παγκοσμιοποιημένη» δημοσιογράφος; «Η Συλβί έχει το μάτι του ρεπόρτερ, δίνει σημασία στους ανθρώπους και στις κινήσεις της κοινής γνώμης, έχει συνετή κρίση, όλα τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης δημοσιογράφου», εξηγεί ο προκάτοχός της Αλαίν Φρασόν. «Έπειτα από 18 χρόνια ζωής στο εξωτερικό, είναι η πρώτη διευθύντρια της “Μοντ” που αναλαμβάνει αυτήν την ευθύνη χωρίς να έχει περάσει από την εσωτερική πολιτική και την υστερία της».
ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: