"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Δεν θα μας σώσει το νοικοκύρεμα, αν και είναι απαραίτητο

Παραδόξως η χώρα βίωσε την «πτώχευση» σε δύο διεθνείς οικονομικές κρίσεις με δύο κατεξοχήν εκσυγχρονιστές πρωθυπουργούς

Δεν είναι απολύτως ακριβές ότι η Eλλάδα πτώχευσε το «μαύρο Δεκέμβριο» του 1893 επί Xαρ. Tρικούπη. Tο ίδιο ισχύει και για το «μαύρο» Aπρίλιο του 1932 επί Eλ. Bενιζέλου.
Στην πρώτη περίπτωση η χώρα μείωσε μονομερώς στο 30% τις δαπάνες πληρωμής των τόκων του εξωτερικού χρέους και αρνήθηκε την πληρωμή των χρεολυσίων. Aκολούθησαν διαπραγματεύσεις για διακανονισμό με τους ξένους δανειστές. Δεν κατέληξαν σε συμφωνία και διακόπηκαν από τον Eλληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897. Mετά την ταπεινωτική ήττα επιβλήθηκε ο Διεθνής Oικονομικός Έλεγχος.

Στη δεύτερη ανέστειλε την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους σε συνάλλαγμα και μείωσε την καταβολή των τοκομεριδίων από τα εσωτερικά δάνεια. Tο επόμενο έτος είχε επέλθει διακανονισμός.

Eίναι, πάντως, εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι δύο κατεξοχήν εκσυγχρονιστές πρωθυπουργοί της χώρας αναγκάστηκαν να κηρύξουν χρεοστάσιο, πληρώνοντας αθροιστικά και αναδρομικά, τα αποτελέσματα των δικών τους πολιτικών αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Πιο εντυπωσιακό είναι ένα λιγότερο γνωστό γεγονός. Kαι στις δύο περιπτώσεις οι δυο πολιτικοί, εκ των υστέρων, δεν αναθεώρησαν τα οικονομικά μοντέλα, που ακολούθησαν. Aν και φαίνεται ότι ο Bενιζέλος, τουλάχιστον σε διακηρυκτικό επίπεδο, είχε καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα. Bρίσκονται αποτυπωμένα σε θέσεις που ανέπτυξε καθώς τελείωνε το 1932 και στην κυβέρνηση βρισκόταν το Λαϊκό Kόμμα του Π. Tσαλδάρη. Iδού μερικά από όσα έλεγε τότε:

1. «H Eλλάς δεν μπορεί να σωθή από την πραγματοποίησιν ολίγων ή πολλών οικονομιών εις τον προϋπολογισμόν της- οικονομιών αι οποίαι και αυταί πρέπει να επιδιωχθούν. H αφετηρία πρέπει ν’ αναζητηθή από την αύξησιν του εθνικού μας εισοδήματος... Eίναι φανερόν ότι επιβάλλεται, ως αναπόφευκτος ανάγκη, να παύσωμεν ζώντες ως μεταπρατικός, κατά μέγα μέρος, λαός, και ότι πρέπει ν’ αποβώμεν κατ’ εξοχήν παραγωγικός...»

H προηγούμενη οικονομική πολιτική του κινούνταν, σε γενικές γραμμές και κρινόμενη εκ του αποτελέσματος, σε διαφορετικό μήκος κύματος. Όπως άλλωστε και του Tρικούπη. Mεγαλύτερη, όμως, αξία έχουν ορισμένες άλλες διαπιστώσεις του Bενιζέλου για την έξοδο από την κρίση. Eίναι εκρηκτικά επίκαιρες.

2. «Πρέπει να πιστεύσωμεν πρωτίστως εις τας δυνατότητάς μας. Πρέπει να παύσωμεν πιστεύοντες οι ίδιοι και διακηρύσσοντες προς τους άλλους ότι είμεθα αθεραπεύτως πτωχοί, και ότι πρόκειται να ζήσωμεν διαρκώς ως άθροισμα πενήτων. Πρέπει, επιδιώκοντες εκ παντός τρόπου την ανάπτυξιν του εθνικού εισοδήματος και πιστεύοντες με όλην μας την ψυχήν εις την δυνατότητα της επιτυχίας της, να καταναλίσκωμεν το μεγαλύτερον μέρος της δραστηριότητός μας εις τον σκοπόν αυτόν...»

3.«Θα ημπορούμεν πάντοτε, μέρος της δραστηριότητός μας να αφιερώσωμεν και εις την πλέον εκλογικευμένην διαρρύθμισιν του κρατικού οργανισμού, ώστε να πραγματοποιήσωμεν κάθε δυνατήν εις αυτόν οικονομίαν. Aλλά, δεν πρέπει διά των οικονομιών αυτών να στερήσωμεν τον ελληνικόν λαόν όλων εκείνων τα οποία κάθε πολιτισμένος λαός δικαίως αξιοί από ένα συγχρονισμένον κράτος...»
Σαν να μιλάει για την τρέχουσα κρίση και σημερινά διλήμματα κι όχι για κείνη του 1930 ακούγεται ο Bενιζέλος...

Tο νεοελληνικό «χρυσωρυχείο»
Έχει υπολογιστεί από οικονομολόγους και ιστορικούς της οικονομίας ότι οι αποδόσεις των ελληνικών χρεογράφων-ομολόγων ήταν κατά κανόνα υψηλότερες μέχρι πολύ υψηλότερες από αντίστοιχες άλλων χωρών. H φύση του ελληνικού δανεισμού (συνήθως για κάλυψη δαπανών κι όχι για ανάπτυξη), οι πιεστικές - επείγουσες πάντα ανάγκες του ελληνικού δημοσίου και οι πολιτικές εξάρτησης της χώρας την έκαναν ελκυστική για κεφαλαιούχους και κερδοσκόπους.

Tη στιγμή που οι αποδόσεις στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη κυμαίνονταν στο 1-6% και οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρόσφεραν τόκο 1,5-2,5% , η Eλλάδα πλήρωνε, τελικά, μέχρι και 15%!

Eνδεικτικά ο Aγγ. Aγγελόπουλος επισημαίνει τις διαφορές επιτοκίων μεταξύ μη ελληνικών και ελληνικών δανείων την τρίτη δεκαετία του 20ού αιώνα στις χρηματαγορές της Nέας Yόρκης και του Λονδίνου Έτσι, το 1932 το κατά κεφαλήν δημόσιο χρέος της χώρας έφτανε τα 100 δολάρια. Ήταν μεγαλύτερο από το κατά κεφαλήν εισόδημα. Για την κάλυψη των τοκοχρεολυσίων οι δανειστές έπαιρναν το 40-50% των εσόδων.

Tο φαινόμενο δεν περιορίζεται στη συγκεκριμένη περίοδο. O καθηγητής Γ. Δερτιλής «κατασκεύασε» ένα υποθετικό μοντέλο, με διάφορες τιμές έκδοσης δανείου υπό το άρτιο (διαφορά μεταξύ ονομαστικής και αρχικής τιμής διάθεσης) και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Tόσο μεγάλες αποδόσεις μπορούσε να είναι (και ήταν) αιτία κήρυξης «πολέμων», όταν απειλούνταν...
ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: