"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Συμβαίνει στην Ελλάδα

Tου Σωκρατη Τσιχλια

Τυχαίνει να γνωρίζω κι εγώ όπως πολλοί συμπολίτες μας, να γνωρίζω τεκμηριωμένα, μια από τις χιλιάδες «μηχανές» που στήνονται μέσα και γύρω από το Δημόσιο με σκοπό την καταλήστευση της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών· γιατί τι άλλο είναι το δημόσιο χρήμα;

Σας περιγράφω λοιπόν συνοπτικά ένα ασήμαντο σε σχέση με τα δισεκατομμύρια που χάνονται κολπάκι, που στήνεται κατ’ επανάληψη σε κάποιον τομέα του Δημοσίου.
Υπάρχει ανάγκη για την προμήθεια ειδικού μηχανήματος. Οι προδιαγραφές που θέτει η αρμόδια υπηρεσία οδηγούν σε συγκεκριμένη εταιρεία που το εισάγει από χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το διαθέτει στην τιμή των 20.000 ευρώ, ενώ εγγυάται τη σωστή λειτουργία του καθώς διαθέτει σέρβις και τα απαραίτητα ανταλλακτικά.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία τελικώς προμηθεύεται το απαραίτητο εργαλείο έναντι όμως του ποσού των 45.000 ευρώ! Ακόμη ένα θαύμα συνέβη στην Ελλάδα: κάποιος επιχειρηματίας «φαντομάς», παντελώς άσχετος με το αντικείμενο, εμπορικά ή επιστημονικά, αγόρασε από την εταιρεία το μηχάνημα έναντι 20.000 ευρώ και το προμήθευσε στο Ελληνικό Δημόσιο για 45.000. Οπως φαντάζεστε, εάν ο άνθρωπος που μου έχει εμπιστευτεί την ιστορία διανοηθεί όχι να καταγγείλει, αλλά να διαμαρτυρηθεί στους «αρμοδίους» για το γεγονός, δεν πρόκειται να ξαναδεί κανενός είδους δουλειά ποτέ.

Σας περιέγραψα ένα πταίσμα γιατί περί πταίσματος πρόκειται, εάν συγκριθεί με το καθημερινό όργιο που συντελείται με τις προμήθειες του κράτους και τις δημόσιες επενδύσεις.

Αυτά τα χρήματα της διαπλοκής και της κλεπτοκρατίας λείπουν από τη μικρή μας χώρα τούτη την κρίσιμη ώρα. Και είναι θλιβερό το ότι δεν μνημονεύονται από κανέναν. Αντιθέτως, τεχνοκράτες εισαγωγής και εγχώριοι μηρυκάζουν αυτάρεσκα θλιβερές ευκολίες: κόψτε μισθούς και συντάξεις.

Το οικονομικό πρόβλημα είναι επείγον. Ολοι θα πληρώσουμε. Και οι μη έχοντες πριν απ’ όλους καθώς προσφέρουν το γρήγορο αίμα για το οποίο διψούν οι αγορές.
Με τους άλλους, όμως, θα τελειώσουμε ποτέ; Ή μάλλον θα αρχίσουμε κάποτε;
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: