"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μια "Π Ρ Ο Ϊ Δ Ε Α Σ Η" του 1856 (!) που αντέχει μέχρι σήμερα!

"Σ κ ο π ό ς του παρόντος βιβλίου είναι το σιάσιμο μιας σφαλερής ιδέας οπού έως τώρα εβασίλεψε και βασιλέβει ακόμη στην κοινωνία μας. Η κοινωνία μας νομίζει πως δεν πρέπει να ξεσκεπάζονται τα ελαττώματα της, και θεωρεί ως εγκληματίαν εκείνον οπού το κάμη.
Νομίζει εξεναντίας ότι είναι χρέος κάθε καλού πατριώτη να κηρύττη αρετές εις τον τόπον των ελλαττωμάτων της. Τούτο έκαμε ώστε καθένας, φοβούμενος την πρόληψη της, αρνήθηκε ναν της άνοιξη τα μάτια εις τες αληθινές πηγές των κακών της. Ενώ απ' άλλο μέρος οι κατεργαραίοι, που σε κάθε κοινωνία ποτέ δεν λείπουνε, εκερδοσκοπήσανε ναν την αποκοιμηθούν, απάνω στον κρημνό της ανοησίας της, για να κλέ- ψουνε την υπόληψη της.

Εγώ δεν ημπορώ, εν συνειδήσει, να ναναρίσω την κοινωνία μας με το ναρκωτικό νανάρισμα των λαοπλάνων ούτε μήτε να σιωπήσω τα ολέθρια αποτελέσματα μιας τέτοιας σατανικής κερδοσκοπίας.

Εγώ εξεναντίας ξεσκεπάζω τα ελαττώματα της με θάρρος και με εξουσίαν με όλην εκείνην την εξουσίαν οπού μου δίνει η Αλήθεια. Ανοίγω το σπήτι, και δείχνω την οικογένειαν, εις όλην της τη βαρβαρικήν ασχημάδα. Διαπλατόνω την εκκλησία, και δείχνω ότι, αποκάτω στον τίτλον Χριστιανική θρησκεία, δεν υπάρχει παρά ένα άθροισμα από βακχικά και άλλα ειδωολολατρικά έθιμα! εξετάζω την πολιτική της και η πολιτική της, βγαλμένη μέσαθε από μίαν τέτοιαν οικογένεια, από μίαν τέτοια θρησκεία, δεν εμπόριε παρά να ήναι ανάλογη με την ψυχικήν κατάσταση της κοινωνίας. Ο εγωισμός, τω όντι, είναι η βάση της, η χαμέρπεια το μέσον της, η παράλυση το αποτέλεσμα της!

Έως τώρα οι έξοχοι μας ενομίσανε πάντα πως το καλήτερο που εμπορούσανε να κάμουνε είναι να κρύψουνε τες πληγές της κοινωνίας μας. Εγώ κατηγορώ τούτην τη μέθοδο· ξεσκεπάζω εξεναντίας τες πληγές μας, και ζητώ ιατρείαν.

Ιδού το Βιβλίο μου."


Το παραπάνω κείμενο αποτελεί την ΕΙΣΑΓΩΓΗ (ΠΡΟΪΔΕΑΣΗ) του βιβλίου του ΑΝΔΡΕΑ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΥ "Τα μυστήρια της Κεφαλονιάς". Το έργο Γράφτηκε το 1856 με υπότιτλο «ή σκέψες απάνου στην οικογένεια, στη θρησκεία και στην πολιτική εις την Κεφαλονιά» και σατιρίζει τις προλήψεις τις δεισιδαιμονίες, την αμορφωσιά και τη μιζέρια των τότε συμπατριωτών του συγγραφέα αλλά και την διαφθορά του ορθόδοξου κλήρου της εποχής.
Οι αναφορές στον κλήρο προκάλεσαν θυελλώδεις αντιδράσεις, που έφτασαν ως τον αφορισμό του Λασκαράτου αρχικά από τον Μητροπολίτη Κεφαλονιάς και έπειτα από την Ιερά Σύνοδο.

Ο σκοπός που παραθέτω αυτήν την "προϊδέαση" δεν είναι άλλος απο το να δείξω την διαχρονική δύναμη της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: