"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Στον αέρα παραμένει η καταγγελία εργαζόμενης για πολιτικούς

Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα

Αναπάντητο έμεινε και χθες, για ένατη μέρα, το ερώτημα εάν υπάρχουν υπουργοί και βουλευτές οι οποίοι απασχολούν ανασφάλιστες εργαζόμενες για οικιακές εργασίες. Η Επιτροπή Ισότητας στη Βουλή, αντί να αναλάβει πρωτοβουλία διερεύνησης της καταγγελλόμενης υπόθεσης, προτίμησε να εξαπολύσει οξύτατη φραστική επίθεση προσωπικά εναντίον της εργαζόμενης γυναίκας που έκανε τη σοβαρότατη καταγγελία!

«Φθάσαμε στο σημείο ο καθένας να λέει κάτι για να κερδίσει ένα δευτερόλεπτο δημοσιότητας. Τα «γαργαλιστικά» πουλάνε λίγο. Η κυρία είναι εκτεθειμένη διότι είπε πράγματα τα οποία δεν μπορεί να υποστηρίξει. Είναι εκτεθειμένη. Αν έχει λίγο “τσίπα” ας τα φέρει», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής κ. Βασ. Οικονόμου, κατά την διάρκεια συνεδρίασης της οποίας θέμα ήταν η καταπολέμηση του φαινομένου άσκησης σωματικής και ψυχολογικής βίας σε βάρος των γυναικών.

Μάλιστα, αρνήθηκε να κάνει αποδεκτή πρόταση δύο μελών της Επιτροπής (Ουρανία Παπανδρέου του ΛΑΟΣ και Σ. Αμινίδης του ΠΑΣΟΚ), να σταλεί έγγραφη πρόσκληση στην καταγγέλλουσα να προσκομίσει στη Βουλή στοιχεία, τα οποία θα τεκμηριώνουν την καταγγελία της. «Δεν χρειάζεται επιστολή. Η συνεδρίαση της Επιτροπής θα βγει μέσω τηλεόρασης (σ.σ. από το Κανάλι της Βουλής) και θα της φθάσουν τα μαντάτα», σχολίασε με τον ίδιο επιθετικό τρόπο ο πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της ίδιας Επιτροπής, στις 27 Ιανουαρίου, η αντιπρόεδρος της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού κ. Βασιλική Τσούνη είχε πει ότι υπάρχουν «στοιχεία με μετανάστριες που δουλεύουν σε σπίτια βουλευτών και υπουργών και τις έχουν ανασφάλιστες». Αρκούσε και μόνο εκείνη η φράση της για να αντιμετωπίσει αμέσως έντονες αντιδράσεις (όχι πάντως ίδιας οξύτητας όπως χθες) που την ανάγκασαν μέχρι και να ζητήσει «συγγνώμη», επειδή της επισημάνθηκε ότι δεν μπορεί να μιλάει απαξιωτικά για τους πολιτικούς και μάλιστα εντός του Κοινοβουλίου. Η κ. Τσούνη είχε πει ότι θα προσκόμιζε στοιχεία - κάτι το οποίο μέχρι χθες δεν είχε κάνει με δική της πρωτοβουλία.
Ούτε και οι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου έδειξαν μέχρι τώρα διάθεση να διευκρινιστεί ένα σοβαρό θέμα, μεταδίδοντας έτσι την εντύπωση συγκάλυψης συναδέλφων τους, που πιθανώς είναι υπόλογοι για μη νόμιμη συμπεριφορά. Πέραν της ρητής άρνησης να προσκληθεί επισήμως η καταγγέλλουσα, δεν κατέδειξαν βούληση να τη συναντήσουν ούτε και ανεπισήμως, μια επιλογή η οποία θα αναγνώριζε την αντικειμενικά δύσκολη θέση στη οποία βρίσκεται έναντι των κρατικών λειτουργών.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: