"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ψευδεπίγραφη Δημοκρατία

Του Κ. Σ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
papanikolaou.konstantinos@gmail.com

Το πολίτευμά μας είναι ψευδεπίγραφο πέρα για πέρα. Λέγεται «Προεδρευομένη Δημοκρατία». Αυτό για τα χαρτιά και το Σύνταγμα, που έτσι ξεκινάει με μια μεγάλη απάτη. «Προεδρευόμενο» ήταν το πολίτευμα μέχρι το Γενάρη του 1986. Τότε ψηφίστηκε από την αναθεωρητική Βουλή, με απόφαση του Α. Παπανδρέου, η κατάργηση όλων των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας και έγινε «πρωθυπουργευόμενο», αφού ο αρχηγός της εκτελεστικής εξουσίας έγινε και ανώτατος άρχοντας, κατά τις εξουσίες του. Έτσι έμεινε ένας εικονικός θεσμός, και μια πραγματική και μοναδική πηγή εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος.

Ταυτόχρονα η πρωθυπουργοκεντρική «Δημοκρατία» έπαυσε να είναι και τυπικά Δημοκρατία, αφού σταμάτησε η διάκριση των εξουσιών και συνέπεσαν η εκτελεστική και η νομοθετική, ούτε καν σε ένα κόμμα, αλλά σε ένα πρόσωπο.

Και ο Τζίμης Πανούσης, μη υπακούοντας στις αγκυλώσεις και τις στρεβλώσεις της δημοσιογραφίας, αποκάλυψε την καθαρή αλήθεια επί της ουσίας λέγοντας: «Δημοκρατία δεν έχουμε, διότι η Δημοκρατία προϋποθέτει ισονομία. Στην Ελλάδα αλλιώς εφαρμόζονται οι νόμοι για τους πολιτικούς και αλλιώς για τους πολίτες». Αυτά για να φύγουμε από τα μεγάλα κατεστημένα ψέματα.

Και επειδή πολλοί ρωτούν πώς εξελίχθηκε αυτή η τρομερή κρίση που μας πανικοβάλλει, αφήνω να απαντήσει ο σημαντικός δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου, που γράφει στο χθεσινό LIFO.
«Στους κυρίαρχους του πλανήτη η εκλογή του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Οκτώβριο, και κυρίως η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης ότι το έλλειμμα πλησίαζε το 13% αντί για το 3,7% ή το 6% που παραπλανητικά διατυμπάνιζε η προηγούμενη, δημιούργησε ανάλογα αισθήματα με αυτά των ανθρωποφάγων όταν βλέπουν έναν χαζοχαρούμενο λευκό να μπαίνει στη ζούγκλα. Το πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου δεν προέβλεπε κανένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα σοσιαλιστικής οικονομίας. Πρότεινε ένα light σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο στηριγμένο στον Κέινς και στην απλή λογική ότι η οικονομία μπορεί να ανασάνει όταν ρίξεις κάποια χρήματα στην αγορά, αντί να τη στραγγαλίσεις.
Με αφορμή το πραγματικό και απαράδεκτο γεγονός ότι οι Έλληνες μαγείρευαν συχνά τα στατιστικά στοιχεία, κοροϊδεύοντας τους “κουτόφραγκους”, ξεκίνησε ένα μοναδικό στη διεθνή σκηνή πείραμα με δύο στόχους.
Ο πρώτος ήταν η δημιουργία ενός προτεκτοράτου μέσα στην Ε.Ε. προς γνώση και συμμόρφωση των υπόλοιπων “γουρουνιών” (PIGS), όπως αποκαλούνται με βάση τα αρχικά τους οι χώρες του Νότου (Portugal, Italy, Greece, Spain)…».

Για να λέμε και καμιά αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: