"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τέλος στην πρεσβυωπία με λέιζερ

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ

Αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας με λέιζερ «υπόσχεται» μία μέθοδος που δοκιμάστηκε με επιτυχία στο εξωτερικό.Οι χειρουργοί κάνουν ομόκεντρες κυκλικές τομές στον κερατοειδή, χάρη στις οποίες το μάτι μπορεί να εστιάσει σε κοντινά αντικείμενα, χωρίς να επηρεάζεται ιδιαίτερα η μακρινή όραση. Η μέθοδος έχει εφαρμοστεί ήδη σε 1.500 άτομα και θεωρείται ασφαλής.
Τα παραπάνω ανακοίνωσαν χθες οι διοργανωτές του 24ου διεθνούς συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, το οποίο πραγματοποιείται έως τις 7 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Στο συνέδριο θα μιλήσει και ο βασικός ερευνητής της πρωτοποριακής μεθόδου δρ Λούις Αντόνιο Ρουίζ, ο οποίος τη χρησιμοποιεί με επιτυχία περισσότερο από έναν χρόνο.
Το βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι δεν προκαλείται κανένας επιφανειακός τραυματισμός του κερατοειδούς, γεγονός το οποίο ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες διεγχειρητικών μολύνσεων. Η πιθανότητα μόλυνσης από διαθλαστική επέμβαση είναι ήδη πολύ μικρή και για τον λόγο αυτόν οι συγκεκριμένες επεμβάσεις θεωρούνται πολύ ασφαλείς.

Ενα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι η αποκατάσταση της όρασης γίνεται άμεσα και το χειρουργημένο άτομο μπορεί να επιστρέψει ταχύτατα στις καθημερινές του ασχολίες. Το λέιζερ που χρησιμοποιείται είναι νέας τεχνολογίας και πήρε πρόσφατα έγκριση από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί μία επίσης νέα μέθοδος διόρθωσης της πρεσβυωπίας.

Ενδοφακοί
Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν επιπρόσθετους πολυεστιακούς ενδοφακούς σε άτομα που έχουν ήδη υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη ή άλλη ενδοφθάλμια διαθλαστική επέμβαση και επιθυμούν να διαβάζουν από κοντά χωρίς γυαλιά. Στις περιπτώσεις αυτές, τοποθετείται στο μάτι -πάνω από τον ήδη υπάρχοντα- ένας δεύτερος τεχνητός ενδοφακός. Ο φακός αυτός έχει πολλαπλές ομόκεντρες κυκλικές διαθλαστικές ζώνες, προκειμένου να μπορεί να εστιάζει κοντά και μακριά.Οι ενδοφακοί αυτού του τύπου διορθώνουν σε ήδη χειρουργημένους για καταρράκτη και το υπόλοιπο μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού.

Για τη διόρθωση του υψηλού αστιγματισμού, που είναι απαγορευτική η χρήση λέιζερ, εφαρμόζεται πλέον και στη χώρα μας ένας νέος τύπος φακού.
Σε 1.500 άτομα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία η μέθοδος

Το πρόβλημα
«Ερχεται» γύρω στην ηλικία των 45

Πρόβλημα που αφορά το σύνολο των ανθρώπων της μέσης ηλικίας, είναι η πρεσβυωπία.
Οφείλεται στη γήρανση του οπτικού συστήματος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να εστιάσει στα κοντινά αντικείμενα. Παρουσιάζεται ως μία δυσκολία στο διάβασμα κάτω από χαμηλές συνθήκες φωτισμού, συνήθως γύρω στην ηλικία των 45 ετών. Η χειρουργική αντιμετώπισή της είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το πρόβλημα δεν αφορά ένα μόνο σημείο του ματιού.
Τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιούνται πολυεστιακοί ενδοφακοί ή άλλες μέθοδοι, όπως η σμίλευση πολυεστιακού προφίλ στον κερατοειδή με λέιζερ ή η μονόπλευρη μυωπική διόρθωση. Οι μέθοδοι αυτές εφαρμόζονται σε περισσότερα από 25 κέντρα διόρθωσης διαθλαστικών ανωμαλιών στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: