"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αθωώθηκε για το παραδικαστικό ο Π. Μαντούβαλος

Αθωώθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων (έπειτα από περίπου 9 μήνες ακροαματικής διαδικασίας) ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής Πέτρος Μαντούβαλος για αδικήματα που βαρύνονταν σχετικά με παρακλάδι του αποκαλούμενου παραδικαστικού κυκλώματος. Με την ίδια απόφαση αθωώθηκαν ακόμα οι Σωτήρης Ντινόπουλος και Χρήστος Χατζηπαναγιώτου, πρώην συνεργάτες του δικηγορικού του γραφείου.

Παράλληλα κρίθηκε ένοχος ο πρώην πρόεδρος Πρωτοδικών Ευάγγελος Καλούσης για κατάχρηση εξουσίας και άμεση συνέργεια σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καθώς επίσης και ο επιχειρηματίας Ιω. Μπολέτσης για αυτουργία στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Αναφερόμενος στην περίπτωση Μαντούβαλου, ο πρόεδρος της έδρας είπε ότι «από κανέναν μάρτυρα κατηγορίας δεν κατατέθηκε κάτι σε βάρος του πρώην βουλευτή, ο οποίος μάλιστα δεν κρύφτηκε πίσω από την ασυλία του, αλλά παραιτήθηκε για να κριθεί από τον φυσικό του δικαστή» (ο ίδιος ο Μαντούβαλος είχε κάνει λόγο για «σκευωρία»). Η υπόθεση αφορά το ποσό των 7 εκατ. δραχμών τα οποία κατατέθηκαν (το 2000) σε τραπεζικό λογαριασμό του πρώην δικαστή και τα οποία συνδέθηκαν με ευνοϊκό χειρισμό υποθέσεων που είχε σε εκκρεμότητα τότε ο επιχειρηματίας.

Στο μεταξύ, πανδαιμόνιο επικράτησε στην αίθουσα με πρωταγωνιστή τον κατηγορούμενο επιχειρηματία.

Ο Ιω. Μπολέτσης, ενώ είχε εκφωνηθεί η απόφαση για την ενοχή του και αναμενόταν η επιβολή της ποινής σε βάρος του, ζήτησε (ευρισκόμενος σε οργίλη κατάσταση) την εξαίρεση του δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι κατέχει CD με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες «που αποδεικνύει νέο παραδικαστικό» και όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου αντέδρασε έντονα στα λεγόμενά του, τότε ο Μπολέτσης προέβη σε σκαιότατους χαρακτηρισμούς εναντίον του.

Η εξήγηση που έδωσε ο κατηγορούμενος για την ετεροχρονισμένη εκ μέρους του επίκληση του εν λόγω CD ήταν ότι «περίμενε πρώτα να δει τι θα αποφασίσει το δικαστήριο».

Οι συνήγοροί του κατέθεσαν στον εισαγγελέα της έδρας το επικαλούμενο από τον κατηγορούμενο CD, ενώ στη συνέχεια παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες στον επιχειρηματία λόγω αδιαθεσίας (κάποιες πληροφορίες έκαναν λόγο για αδιαθεσία και του προέδρου).Το δικαστήριο μετά την ανωτέρω εξέλιξη προέβη σε διακοπή για την Τρίτη για να αποφασίσει περαιτέρω.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: